24-річний танкіст Іван Дикун пережив справжню кошмарну трагедію, коли його танк підбили і той вибухнув. Внаслідок вибуху Іван отримав страшні опіки його руки, ноги, обличчя та навіть голова були пошкоджені до кісток. Після цього він впав у тривалу кому і переніс дві зупинки серця, провів понад 30 операцій і прийняв до 100 наркозів, щоб упоратися з нестерпним болем.

Лікарі Вінницької області виконали неймовірну роботу, щоб врятувати життя цього молодого воїна, повідомляє Командування Медичних сил ЗСУ:

"У нього було важке комбіноване поранення - опіки верхніх і нижніх кінцівок, обличчя, голови, забій головного мозку, перелом кісток склепіння та основи черепа, перелом щелепи, проникаюче поранення черевної порожнини, уламок у тазу, множинні рани м'яких тканин."

Іван Дикун / фото: Facebook
Іван Дикун / фото: Facebook

Його стан був настільки критичним, що спочатку його підключили до апарату штучної вентиляції легень та годували через зонд. Кілька разів він був на межі життя та смерті, його серце зупинялося, і лікарі проводили п'ять разів дефібриляцію. То були моменти, коли кожна хвилина була на рахунку.

Популярні новини зараз
Літа залишилось зовсім мало: українцям варто готуватись до похолодання Медики з'ясували, що мастурбація покращує якість сну Найталановитіші люди народжуються під цими знаками Зодіаку: які 3 сузір'я вирішують усе Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні
Показати ще

На тлі всіх цих складнощів у Івана розвинувся тромбоз, що загрожує ампутації його лівої руки. Лікарі боролися за збереження кінцівки і зрештою змогли зберегти лише пальці, але праву ногу вдалося врятувати. На жаль, праве око, пошкоджене опіками, зберегти не вдалося.

На додачу до всіх цих проблем у Івана виникли труднощі з рівнем цукру в крові та стійкістю до антибіотиків, але й з цими викликами медики впоралися.

Іван Дикун / фото: Facebook
Іван Дикун / фото: Facebook

Психологічна реабілітація Івана була не менш важливою частиною лікування. Лікарі працювали з ним, щоб він навчився справлятися з емоційними труднощами. Спочатку його посмішка нагадувала гримасу, але згодом він навчився знову радіти життю.

"Сьогодні наш Ваня розмовляє, у нього відновилися всі навички, він навіть почав вставати на ту ногу, яка була дуже обпалена. Так, важко, вчимося сидіти, ходити, але якщо порівняти стан, який був 5 місяців тому, бачимо величезний прогрес", – розповіли мама та сестра воїна.

Іван уже у реабілітаційному центрі, де вчиться заново ходити та відновлювати комунікативні навички. Його сім'я бачить величезний прогрес завдяки зусиллям лікарів, які буквально витягли його з зони, де він ледве тримався за життя.

"Ця медична установа стала другим місцем його народження... Ми вік кланяємося перед цими людьми" – каже його сестра Вікторія.

Нагадаємо, мобілізація набирає обертів: ТЦК знайде всіх, хто не став на військовий облік

Раніше ми писали, погрожували, викрадали та били чоловіків: працівники ТЦК влаштували бізнес на мобілізації

Крім того, Знай.ua повідомляв, українські психологи відкрили оазис для бійців: шашлики, рибалка і коні допомагають при ПТСР