Взимку, за прогнозами Міністерства економіки, продукти харчування подорожчають в середньому на 7%, зазначив експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворник, повідомляє agronews.ua.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися"Подорожчання овочів пов'язано з тим, що вартість зберігання стає дедалі вищою - піднімаються тарифи на електроенергію, опалення. Це все закладається в собівартість продукції. У пік сезону овочів ми їх експортуємо за низькою ціною, а коли сезон проходить, ми їх імпортуємо з Білорусі та інших країн. Тому вартість овочів взимку залежить від курсу долара ", - відзначає експерт.
Читайте також: Гречка може подорожчати через поганий врожай
За словами пана Дворника, у січні борщової набір буде в 1,5 рази дорожче. А гречка подешевшає до листопада-грудня (ціни знизяться з 28 до 23-25 гривень за кілограм). А вже до кінця зими почнеться зростання вартості, в результаті на початку наступного року вартість крупи може досягти 30 гривень.
"Це пов'язано з тим, що саме в кінці серпня-вересні проходить сезон збору врожаю. Ціна зменшується. У цьому році площі були більші, тому ціни будуть знижуватися до листопада-грудня, а потім, ближче до кінця зими, ціни знову зростуть. Це пов'язане з тим, що пропозиція знижується, а попит залишається на тому ж рівні. Але за нашими прогнозами українського виробництва досить для задоволення внутрішніх потреб ", - пояснює експерт.
Ціна рису не зміниться за умови стабільного курсу гривні (цю крупу Україна імпортує), молочка подорожчає на 10%, а свинина взимку подешевшає в середньому на 7%. При цьому експерт аграрних ринків зазначає, що за кілька тижнів до нового року ціни підуть вгору, а після свят знову знизяться.
Як раніше повідомляв Знай.ua, експерти пророкують подорожчання м'яса, овочів, круп, алкоголю та кави. А овочі з так званого "борщового набору", незважаючи на тим часове падіння в ціні, знову подорожчають на 10-15%.