Щоб не допустити "згущення" крові і тромбоутворення, які можуть стати причиною багатьох серйозних недуг, людям потрібно пити багато рідини і вживати продукти, що розріджують кров.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяВлітку організм швидко втрачає воду, через що кров стає густішою і важко циркулює. Через це зростає ризик тромбоутворення, а це загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям: застої крові у венах, збої в роботі серця, головного мозку та внутрішніх органів.
"Головне правило в спеку - пити багато і часто. Навіть якщо ви ще не встигли відчути спрагу, але перебуваєте на вулиці або в задушливому приміщенні, кожні 15-20 хвилин робіть по 3-4 ковтка води. Так ви не допустите зневоднення. Намагайтеся не пити занадто холодну воду, так як вона може викликати спазм шлунка, а різниця температур буде сприяти сильнішому потовиділенні. Підійдуть також трав'яні відвари, мінералка з додаванням лимона, розведений водою свіжовичавлений сік, охолоджений зелений чай. Але ні в якому разі не втамовуйте спрагу пивом або солодкою газованою водою ", - радить лікар Вікторія Савицька.
Читайте також: 5 правил, які допоможуть уникнути візиту до лікаря
Фахівець також рекомендує виключити з літнього меню продукти, які "загущають" кров. Перш за все, це червоне м'ясо і м'ясний бульйон, будь-які ковбаси і консерви, копчені і солоні продукти, снеки, вершкове масло, білий хліб і здобна випічка.
Замість цього варто їсти більше риби і морепродуктів, салати з додаванням оливкової, соняшникової та лляної олії, а також ягід і цитрусових, які знижують в'язкість крові.
"У спеку також варто бути обережними з відварами лікувальних трав. Наприклад, такі поширені в медицині трави як деревій, звіробій, валеріана, кропива підвищують в'язкість крові, тому влітку від них краще відмовитись", - радить лікар.