Ароматний і смачний чай - улюблений напій більшості людей. Але не всі знають, що неправильне вживання чаю іноді може зашкодити здоров'ю.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЕксперти назвали нескладні правила, яких потрібно дотримуватись, щоб насолоджуватись корисним напоєм не боячись за своє здоров'я.
Занадто гарячий чай сильно дратує горло, стравохід і шлунок. Тривале вживання дуже гарячого чаю може привести до захворювання цих органів. За даними зарубіжних досліджень, часте вживання чаю температура якого вища 62 градусів веде до підвищеної вразливості стінок шлунка, що може стати причиною різних захворювань цього органу. Температура чаю не повинна перевищувати 56 градусів.
У той час, як теплий чай додає бадьорості, прояснює свідомість і зір, холодний чай викликає побічні ефекти: застій холоду і скупчення мокротиння.
Високий вміст кофеїну і таніну в міцному чаї може стати причиною головного болю і безсоння.
Якщо чай заварювати занадто довго, чайні поліфеноли й ефірні масла починають мимоволі окислюватися, що не лише позбавляє чай прозорості, смакових якостей і аромату, але і значно знижує живильну цінність напою за рахунок окислення речовин, які є у чайному листі: вітамінів С і Р, амінокислот і інших цінних речовин. Крім того, настоюючись, чай піддається впливу навколишнього середовища, якщо чай довго париться в теплі, в ньому значно збільшується зміст мікроорганізмів (бактерій і грибків).
Читайте також: 5 фактів про шкоду натуральних соків
Зазвичай після третьої-четвертої заварки в чайному листі вже мало що залишається. Експерименти показують, що перший настій витягає приблизно 50% корисних речовин з чайного листя, другий - 30%, а третій всього лише близько 10%, четверта заварка додає ще 1-3%. Якщо ж продовжувати заварювати чай далі, то в настій можуть виходити і шкідливі складові, оскільки шкідливі елементи, які містяться в дуже невеликій кількості в чайному листі, виходять в настій в останню чергу.
Велика кількість чаю, випита перед їжею, веде до розрідження слини, їжа починає здаватися позбавленою смаку, крім того, може тимчасово знизитися засвоєння протеїну травними органами. Отже, пийте чай за 20-30 хвилин до їжі.
Якщо ж хочете попити чай після їжі, то почекайте ті ж 20-30 хвилин. Будь-яке рясне пиття відразу після їжі призводить до значного зниження концентрації шлункового соку, і це уповільнює травлення і порушує роботу всіх органів травлення.
Не запивайте чаєм ліки. Дубильні речовини, що містяться в чаї, розщеплюючись, утворюють танін, від якого багато ліків дають осад і погано засвоюються. Тому китайці говорять, що чай руйнує ліки.
Не пийте вчорашній чай. Чай, що постояв добу, не тільки втрачає вітаміни, але також стає ідеальним живильним середовищем для бактерій. Однак, якщо вчорашній чай не зіпсувався, його цілком можна використовувати в лікувальних цілях, але лише як зовнішній засіб. Так, настояний за добу чай багатий кислотами і фтором, які перешкоджають кровотечі з капілярів, тому вчорашній чай допомагає при запаленнях порожнини рота, екземі, якщо кровоточать ясна, при поверхневих пошкодженнях шкіри, гнійниках.