За 2 місяці поточного року у Києві у 2,8 рази збільшився показник захворюваності на вірусний гепатит А – у порівнянні с тим самим періодом минулого року. Найбільше хворих – на Лівому березі – на Дніпровський, Дарницький та Деснянський райони припадає 68% випадків захворювань. Про це кореспонденту ЗНАЙ повідомили в ГУ держсанепідемслужби у м. Києві.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЗагалом, останнім часом кияни стали набагато частіше хворіти на цей вид гепатиту, який вважається "хворобою брудних рук" і розповсюджується в умовах скупченості людей та антисанітарії, що, як зазначають у ВООЗ, характерно для країн малорозвинених чи тих, що розвиваються.
Останній виявлений осередок гепатиту А – селище Рибне Дніпровського району. Там у лютому-березні захворіло п'ятеро осіб, в тому числі дитина. Усі пройшли курс лікування у стаціонарах і вже виписані. Але де саме вони підхопили заразу – невідомо. Версія про те, що жителі Рибного заразились через воду з локальної мереж водопостачання, не підтвердилась. За даними СЕС, хоч мікробіологічні показники і не відповідають нормам, але саме гепатиту там не виявлено.
Є й позитивна тенденція: протягом останніх років (2011-15) у Києві спостерігається повільне зниження захворюваності на гепатити В та С, які є більш небезпечними і становлять загрозу не тільки здоров'ю, але й життю.
Нагадаємо, що гепатит А (хвороба Боткіна) - це гостре ураження печінки, викликане вірусом. Вважається найменш небезпечною формою гепатиту, тому що не приймає хронічного перебігу та рідко призводить до смерті. Поширення інфекції пов'язано з поганими санітарними умовами, тож методи профілактики доволі прості: пити лише кип'ячену воду, нею ж мити посуд; ретельно мити овочі і фрукти, які вживаються у їжу сирими; дотримувати правил гігієни.
Щодо більш небезпечних видів гепатитів (В та С), то найкращою профілактикою є щеплення проти гепатиту В й уникнення незахищених статевих контактів. Інше вже залежить не від самої людини, а від спеціалізованих служб: недопущення до донорства осіб з груп ризику, дотримання вимог інфекційного контролю у закладах охорони здоров'я та побутового обслуговування населення.