У вбивстві журналіста Павла Шеремета та інших резонансних справах нещодавно нарешті з'явилася бодай якась ясність. Очільник військової прокуратури Анатолій Матіос запевнив: за більшістю цих інцидентів може стояти так званий "Центр спецоперацій", котрий тривалий час діє на окупованій території.

Керується він ймовірно російськими спецслужбами, які шпигували за 1600 українськими правоохоронцями і державними діячами.

Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

Матіос вважає: саме агенти цієї сумнівної структури влаштували вбивство полковника ГУР Максима Шаповала, готували замах на колишнього керівника поліції Донеччини В'ячеслава Аброськіна, який заступив на посаду заступника голови Нацполіції й у липні 2017-го переїхав до Києва.

В'ячеслав Аброськін
В'ячеслав Аброськін

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Але найбільшу увагу слідчих привернув керівник такого "центру", Василь Євдокимов, більш відомий за прізвиськом "Лєнін".

Бойовик "Лєнін": таємний "посильний" Росії в Україні

Всі, хоча б раз спілкувався із ним, не готові називати прізвищ: бояться за своє життя та безпеку родини. Вдалося встановити, що 44-річний Василь Євдокимов народився в Дебальцевому. На околиці міста у приватному будинку досі мешкають його батьки і молодший брат Олександр.

Одружений, батько трьох дітей, старша донька – від першої дружини Ірини. З другою дружиною Наталею у нього син і донька. Останнім часом "Лєнін" мешкає неподалік від центру Донецька, у новобудові на вулиці Рози Люксембург, 82, у ЖК "Замковий".

Отримав вищу освіту у стінах Донецького національного університету за кваліфікацією "Магістр з маркетингу", працювати почав ще під час навчання, гірником на шахті імені Косіора, а потім – монтажником.

У 1998-му, коли йому було 25, майбутній бойовик стрімко почав просуватися кар'єрними сходами, став співзасновником і керівником компанії "Версус", що здійснювала оптову та роздрібну торгівлю побутовими виробами.

Ще тоді він проходив одразу по кільком кримінальним провадженням: Євдокимова підозрювали у несплаті податків, невиплаті зарплат та підробці документів. Відбувся штрафом всього у 170 гривень, всі інші справи закрили.

Вже у 2006-му очолив Дебальцевський завод металургійного машинобудування, згодом викупив і його частку.

28 жовтня 2006 року правоохоронці затримали Євдокимова. Прокуратура нібито виявила сліди крові на його одязі та в його машині. Захисником Євдокимова виступив один із найкращих донецьких адвокатів – Сергій Осика. Взагалі ніхто зі знайомих не міг подумати, що Євдокимов поповнить лави терористів: характеризували виключно як спокійну, холоднокровну та стриману людину.

"Попри тортури, вибити з нього зізнання не вийшло, хоча на нього вдягали протигаз, били струмом. Я бачив синці й тілесні ушкодження, характерні для використання струму. Але він мав стійку витримку. Його це не зломило. Тоді він не виглядав убивцею ", – заявляв його адвокат.

У 2011 році він працював комерційним директором ТОВ "Запорізький акумуляторний завод", хоча там всіляко заперечують знайомство із ним. Державній службі не завадило темне минуле: з часів Азарова він став заступником голови правління одночасно з новим головою правління цього підприємства Валентином Рибачуком – колишнім мером Слов'янська.

Цю "команду" місцеві боялися, позаочі називаючи їх "донецьким десантом". І не дивно – в ті кілька років Янукович постійно ставив на місця "своїх людей", Євдокимов був одним із них. За півроку роботи практично ні з ким не спілкувався, пішов так само несподівано, як і прийшов.

Рінат Ахметов та Віктор Янукович
Рінат Ахметов та Віктор Янукович

Згодом знайшовся річний звіт підприємства за 2012 рік, у якому обов'язки Євдокимова описано так:

"Василь Вікторович – безпосередньо спрямовує, координує та контролює діяльність управління фінансування добудови житла, юридичного департаменту (у період тимчасової відсутності голови правління, за його дорученням, у тому числі усним), адміністративного департаменту".

Заробляв на той час немало: 41 тисячу гривень на місяць, за колишнім курсом – 5 тисяч доларів. Коли саме пішов у "спецпризначенці" РФ, невідомо. Припускають, на це Євдокимова штовхнула криза в особистому житті брак грошей. "Лєнін" завжди тісно спілкувався із ватажком терористів Олександром Захарченком, три роки тому отримав "медаль" від бойовиків – за те, що вбивав наших земляків під Дебальцевим.

Олександр Захарченко
Олександр Захарченко

Роботою "центру" був задоволений його колишній очільник, росіянин Олександр Бородай, у 2016-му терористів розподілили, Євдокимову дістався " Вымпел", який діяв виключно "для зачистки неугодних".

З того часу публічних згадувань про "Лєніна" ані в ЗМІ, ані в інтернеті не було – аж до прес-конференції очільника СБУ Василя Грицака. Відомство витратило 8 місяців, щоб встановити особу ватажка "Центру спецоперацій" бойовиків Василя Євдокимова. Поки немає гарантій, що його посадять, але доказів у силовиків вистачає.

Дивіться: скоєння теракту та зізнання

Нагадаємо, розкрито таємницю смерті активістки Політковської. Як повідомляв "Знай.ua", названо основні мотиви вбивства Гонгадзе. Також "Знай.ua" писав, чоловік Аміни Окуєвої розчулив Україну віршем про покійну.