Закон про український народній мові не повинен бути кон'юнктурним. Таку думку висловив президент України Петро Порошенко, виступаючи перед львів'янами на урочистостях, посвящанных 150-річчю створення товариства "Просвіта", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Порошенка, відповідний законопроект був прийнятий Верховною Радою в першому читанні. Він покликаний забезпечити функціонування української мови як державної.

"Я не був прихильником того, щоб його розгляд проходив напередодні виборчої кампанії. Я не хочу, щоб хтось спекулював на цій темі, оскільки мова - це точно не тема для спекуляцій. Стратегічний для України закон повинен бути точно позбавлений будь-якої кон'юнктури ", - сказав Порошенко.

Порошенко додав, що якщо цей закон буде прийнятий, то це повинно бути "на століття".

Глава держави також висловив упевненість в майбутньому членство України в Європейському союзі, тому, за словами гаранта, закон повинен бути узгоджений з європейськими моделями мовної політики.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Як повідомлялося, 4 жовтня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект (№5670-д) про забезпечення функціонування української мови як державної.

Законопроект передбачає створення інституту уповноваженого із захисту державної мови. Функціями уповноваженого захист української мови як елемента конституційного ладу, захист прав громадян на отримання державною мовою інформації та послуг в усіх сферах суспільного життя на всій території країни.

Пропонується ввести адміністративну відповідальність за порушення законодавства в сфері застосування державної мови.

Крім того, передбачена кримінальна відповідальність за публічне приниження та зневагу до державної мови".

Раніше Знай.uа повідомляв, що російська мова "змовкла" офіційно ще в одній області. Так, в Івано-Франківській області прийнятий мораторій на російськомовний культурний продукт до припинення окупації агресором Криму і Донбасу. Все телебачення, радіомовлення, п'єси в театрі, концерти та інші культурні заходи повинні відбуватися державною мовою.

Нагадаємо "Не знаєш української? Розмовляєш путінською? Їдь в Росію" – в супермаркеті покупці провчили касирку, яка "забула, де живе". До речі, цей мовний скандал в рамках одного супермаркету - набрав порівняно серйозних обертів. Довелося навіть підключити копів.

Що стосується копів і супермаркетів, тобто історія, яка закінчилася дуже погано. Наш портал раніше писав про 24-х річному покупцеві, який був звинувачений у крадіжці продуктів у харківському супермаркеті "Зростання" і застрелений співробітником поліції. Правда, не був цей молодий чоловік невинною жертвою. Він накинувся на поліцейського з ножем і завдав йому кілька поранень, коп вистрілив, захищаючись. Подробиці події ось тут.