Новообраний Митрополит Київський і всієї України Епіфаній переговорив по телефону з Вселенським патріархом Варфоломієм. Варфоломій привітав Єпіфанія з обранням і благословив. А ще, запросив у Стамбул за Томосом в обумовлену дату – у святвечір, 6 січня. Про це повідомило видання ВВС.

"Деякий час тому Епіфаній подзвонив Варфоломію повідомити про обрання та попросив благословення, той його привітав і благословив", - пише преса.

Пізніше про це розмові розповіли в офіційному повідомленні Вселенського патріархату. Буде проведено співслужіння Єпіфанія і Варфоломія, після чого чолі Української єдиної помісної церкви вручать Томос про автокефалію.

"Вселенський патріарх Варфоломій запросив Його Блаженство відсвяткувати святу літургію на Фанарі на велике свято Теофанія (Богоявлення, святкується 6 січня) і для вручення йому томосу про заснування нової сестринського автокефальної церкви", - йдеться в заяві.

Це означає, що Вселенський патріархат визнає об'єднавчий собор, який відбувся в столиці України.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

15 грудня об'єднавчий собор у Києві обрав предстоятелем помісної православної церкви в Україні митрополита колишньої УПЦ КП Єпіфанія. В цей же день єпископи затвердили статут нової церкви.

У соборі взяли участь практично всі ієрархи колишніх УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і двоє єпископів УПЦ Московського патріархату.

Наступним кроком для остаточного формування автокефальної православної церкви в Україні стане співслужіння Єпіфанія з Вселенським патріархом та отримання томосу про автокефалію.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа" , московський патріархат показав своє диявольське обличчя. Канонічна нікчемність.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уже близько 9 ранку на площі перед собором зібралися тисячі людей. При цьому багато хто з них явно прийшли не самі: в центрі Києва з'явилася величезна кількість автобусів з регіональної реєстрацією, на яких в столицю звозили людей з інших регіонів. Багато з присутніх на Софійській площі явно не знають, навіщо вони тут.

Як повідомляв "Знай.uа", нову українську православну Церква очолить предстоятель з титулом Митрополит Київський, а не Патріарх.

"Знай.uа" писав, що за церковними канонами нинішній собор повинен фактичний створити нову церкву і прийняти її статут разом з обранням предстоятеля, який згодом повинен поїхати до Вселенського патріарха для отримання Томосу про автокефалію