Нову українську православну Церкву очолюватиме предстоятель з титулом Митрополит Київський, а не Патріарх.

Ця інформація стала відомою з проекту статуту Церкви, який є в розпорядженні УП, передає "Українська правда".

Підкреслимо, що отриманий редакцією документ є початковим варіантом статуту, який затвердив 29 листопада Синод Вселенського патріархату.

Правки, які за останні дні були до нього внесені спільною робочою групою УПЦ КП, УАПЦ представниками Московського патріархату і екзархами Константинопольського патріарха, в опублікованому документі не враховані.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Уже стало зрозуміло, що глава нової Української Церкви на цьому етапі не отримає титул патріарха. У той же час, сама церква стане автокефальною, тобто незалежною і рівноправною з іншими помісними церквами.

Синод нової Церкви, згідно з документом, має складатися з 12 архієреїв. Кожні півроку половина Синоду буде проходити ротацію, а термін повноважень члена Синоду складати один рік.

Предстоятеля автокефальної Церкви будуть вибирати на помісному Соборі.

Миро для нової Церкви на даному етапі обирається Константинопольською церквою, але всі інші атрибути церковної незалежності Українська Церква отримує вже.

Нагадаємо, сьогодні, 15 грудня у Києві відбудеться об'єднавчий собор, на якому мають створити майбутню помісну православну українську церкву.

Відомо, що важливе зібрання відбуватиметься у Софійському соборі на чолі зі спеціальним представником Веленського патріарха митрополитом Галльським Еммануїлом. Крім того відомо, про присутність двох екзархів Константинополя архієпископа Даниїла та єпископа Іларіона.

За церковними канонами нинішній собор фактично має створити нову церкву та схвалити її статут разом з обранням предстоятеля, який з часом і має поїхати до Вселенського патріарха для отримання Томосу про актокефалію.

Як повідомляв "Знай.ua", Філарет пояснив, навіщо Україні потрібен Томос.

Також "Знай.ua" писав, що Варфоломій відхрестився від церковного "престолу" України.