Сьогодні, 15 грудня у Києві відбудеться об'єднавчий собор, на якому мають створити майбутню помісну православну українську церкву.

Про це повідомляє BBC Україна.

Відомо, що важливе зібрання відбуватиметься у Софійському соборі на чолі зі спеціальним представником Веленського патріарха митрополитом Галльським Еммануїлом. Крім того відомо, про присутність двох екзархів Константинополя архієпископа Даниїла та єпископа Іларіона.

Наразі відомо, що Об'єднавчий собор мав розпочати свою роботу о 10 годині ранку.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

За церковними канонами нинішній собор фактично має створити нову церкву та схвалити її статут разом з обранням предстоятеля, який з часом і має поїхати до Вселенського патріарха для отримання Томосу про актокефалію.

Хто братиме участь

Відзначається, що на соборі головуватиме спеціальний представник Варфоломія митрополит Галльський Еммануїл (Адамакіс). Також запрошення на захід отримали всі архієреї Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та УПЦ Московського патріархату.

За попередніми підрахунками на соборі візьмуть участь понад 40 ієрархів УПЦ КП, 14 - УАПЦ та близько 10 представників Московського патріархату.

Вселенський патріарх у своєму запрошенні також вказав, що прийняти участь у соборі також можуть миряни, священики та монахи. Кожен із запрошених ієрархів церков зможе взяти з собою ще двох людей - одного священика та одного монаха чи мирянина.

Що мають ухвалити

На соборі повинні ухвалити ключовий документ для функціонування та роботи новоствореної української церкви. Зокрема, мова йже про регламент та статут церкви. Проект статуту майбутньої української церкви синод Вселенського патріархату схвалив 29 листопада 2018 року.

Вже зараз відомо, що майбутня помісна православна церква не матиме патріаршого статусу і її має очолити митрополит.

Після затвердження установчих документів учасники повинні обрати предстоятеля майбутньої церкви.

Експерти не беруться й домі назвати ймовірного переможця голосування. Проте звичанй математичну більшість все ж мають представники УПЦ КП, проте до останнього невідомо, чи відмовився Філарет від балатування на посаду.

Проте серед потенційних кандидатів від КП все ж називають близького до Філарета митрополита Переяславського і Білоцерківського й одночасно патріаршого намісника Епіфанія та митрополита Луцького і Волинського Михаїла, який користується величезним авторитетом серед духовенства.

Як обиратимуть предстоятеля

Кожен учасник собору матиме можливість взяти на собор ще двох людей з правом голосу та запропонувати свою кандидатуру на посаду предстоятеля, проте себе висувати заборонено.

Голосування проходитиме у таємному режимі.

Спочатку відбуватиметься загальне голосування - ієрархи, запрошені ними миряни, клірики та монахи, - і з усіх кандидатів визначать трьох головних.

Три кандидатури, які наберуть найбільшу кількість голосів потраплять у кінцевий бюлетень.

За оптимістичними прогнозами, об'єднавчий собор може тривати всього один день і його учасники зуміють ухвалити всі потрібні рішення. Проте не виключено, що зібрання може розтягнутись і на триваліший час.

Нагадаємо, УПЦ МП стоять на колінах під Радою, епічні фото.

Як повідомляв "Знай.ua", Філарет пояснив, навіщо Україні потрібен Томос.

Також "Знай.ua" писав, що Варфоломій відхрестився від церковного "престолу" України.

Об'єднавчий собор: провокацій та конфліктів немає