Російська православна церква відреагувала на Об'єднавчий собор, який відбувся у суботу, 15 грудня. РПЦ вважає його "канонічно нікчемним".

Про це заявив заступник голови відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату протоієрей Микола Балашов

Об'єднавчий собор, на якому було обрано предстоятеля помісної православної церкви в Україні Єпіфанія.


"Канонічне значення цього зібрання різнорідних осіб, яке очолив архієрей з Франції, що не розуміє ні слова по-українськи, і президент країни, в якій за Конституцією церква відділена від держави, для нас мізерне", — сказав Балашов.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Він додав, що Об'єднавчий собор в Україні - це незаконне зібрання осіб під керівництвом мирянина і глави держави. А також, що на ньому обрали неканонічного "архієрея" незаконним "предстоятелем".

"З числа неканонічних священнослужителів одного обрали в якості неканонічного предстоятеля", - ядуче заявив Балашов.

Він також не розуміє "на що сподівалися два архієрея законної Української православної церкви, які прийшли на собор".

"Шкода їх усіх. Сумна доля", - підсумував московський протоієрей.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уже близько 9 ранку на площі перед собором зібралися тисячі людей. При цьому багато хто з них явно прийшли не самі: в центрі Києва з'явилася величезна кількість автобусів з регіональної реєстрацією, на яких в столицю звозили людей з інших регіонів. Багато з присутніх на Софійській площі явно не знають, навіщо вони тут.

Як повідомляв "Знай.ua", нову українську православну Церкву очолюватиме предстоятель з титулом Митрополит Київський, а не Патріарх.

"Знай.uа" також писав, що за церковними канонами нинішній собор повинен фактичний створити нову церкву і схвалити її статут разом з обранням предстоятеля, який згодом повинен поїхати до Вселенського патріарха для отримання Томосу про актокефалии.