Томос про автокефалію української церкви вже готові вручити на Фанарі, заявив учасниками собора президент Петро Порошенко.

Про це повідомляє Ліга.net.

"Держава зробила все, що могла. (...) Вам належить затвердити статут, вам належить вибрати предстоятеля. (...) Все залежить від вашої здатності домовитися, від вашої здатності почути один одного", - сказав учасникам собору Петро Порошенко.

Порошенко зазначив, що питання автокефалії важливе для державності і національної безпеки. президент порівняв духовну незалежність з політичною самостійністю.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

"Заради Господа й ради України, прийміть ваші самі розумні і виважені рішення. Я вірю, що ви правильні люди в правильний час і в правильному місці", - сказав Порошенко учасникам собору.

Сьогодні в Києві проходить Об'єднавчий собор православних українських церков, де оберуть предстоятеля. Потім він отримає томос від Вселенського патріархату. Президент відвідав собор в якості гостя.

Таємне голосування за предстоятеля включає два тури. Перший - рейтингове голосування. У другий тур виходять три претенденти, які набрали найбільше голосів учасників собору.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уже близько 9 ранку на площі перед собором зібралися тисячі людей. При цьому багато хто з них явно прийшли не самі: в центрі Києва з'явилася величезна кількість автобусів з регіональної реєстрацією, на яких в столицю звозили людей з інших регіонів. Багато з присутніх на Софійській площі явно не знають, навіщо вони тут.

Як повідомляв портал "Знай.uа": Вінницький Свято-Преображенський кафедральний собор Української Православної Церкви захопили невідомі відразу після ранкового богослужіння. Зараз вже відомо, що вранці 15 грудня до кафедрального собору під'їхали молоді люди і відібрали у місцевої охорони ключі від усього комплексу приміщень.

"Знай.uа" писав, що за церковними канонами нинішній собор повинен фактичний створити нову церкву і схвалити її статут разом з обранням предстоятеля, який згодом повинен поїхати до Вселенського патріарха для отримання Томосу про актокефалии.