10 січня український моряк Андрій Новічков, якому загрожувала смертна кара в Ірані, повернувся в Одесі.

Про це повідомляє kp.ua.

Вранці літак з ним на борту приземлився в аеропорту "Бориспіль", а потім він у супроводі співробітників спецслужб прилетів в Одесу. Тут його чекала бабуся Олена Вирановская.

– Моєму онукові погрожували розстрілом і повішенням, пропонували прийняти іслам, щоб змінити запобіжний захід на більш м'яку. Але Андрій відмовився, вважаючи, що його несправедливо звинуватили, – каже одеситка.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Ув'язнення Новічкова тривало 747 днів.

Рейс для Андрія Новічкова не задався відразу. Він поспішав в морі, так як терміново потрібні були гроші для тяжко хворої матері. Три місяці витратив на пошук роботи – влаштувався на судно Arezoo, на якому обійняв посаду старшого помічника капітана. В день, коли Андрій полетів, його матері не стало…

Місяць контейнеровоз Arezoo простояв на ремонті в Китаї, а 30 грудня відправився до Гамбургу. Однак 17 січня 2017 року палубний матрос Махаммад Хоссейн Бахрамипур на очах у старпома кинувся за борт.

Андрій відразу ж підняв тривогу і зупинив судно. Після цього оперативно були організовані пошуково-рятувальні роботи. Однак три дні пошуків не увінчалися успіхом – тіло іранця не знайшли. Андрій Новічков назвав причиною такого вчинку свого підлеглого специфіку східного характеру.

Новічков підкреслював, що трагедії передувало неодноразове невиконання посадових обов'язків матросом. Андрій не раз робив йому зауваження і дав капітанові рапорт про поведінку підлеглого. Але Новічкова звинуватили у вбивстві.

У тегеранській в'язниці Андрій Новічков провів близько півтора років. І ось нарешті він повернувся додому.

Geplaatst door Анатолий Урбанский op Donderdag 10 januari 2019

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кремль грає в технологічну гру з Україною перед виборами президента. До неї він хоче залучити не тільки полонених моряків, але й інших політв'язнів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Російської Федерації "зізналися", території хотіли б захопити в 2019 році.
"Знай.uа" писав, що у США поки не можуть озвучити точні терміни виведення американських військ з Сирії.