Археологам вдалося виявити унікальні пам’ятки часів Середньовіччя. Так на Федюхіних висотах в районі Балаклави виявили кілька ранньосередньовічних могильників і передбачувану стоянку часів кам’яного віку. Про це повідомляють "Новини Криму".

Про це розповів генеральний директор Таврійського археологічного товариства Олександр Манаєв.

У результаті обстеження території були виявлені пам’ятки значно старші за XIX століття.

а результатами обстеження ми виявили два точно, третій поки під питанням, ранньосередньовічних могильники і одну площадку поширення кремнію. Цілком ймовірно, може йтися про палеолітичні стоянки, але це питання потребує додаткового дослідження", – зазначив Олександр.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

На підтвердження своїх слів Манаєв показав журналістам оброблену кремінну платівку, яка, ймовірно, служила лезом для знаряддя праці. "Крем’яні наконечник стріли, виявлений тут, зараз знаходиться в Сімферополі", – пояснює археолог.

В районі французького табору багато наметів і землянок. Там археологи оголили фрагменти пляшок для шампанського і коньяку, гудзиків з мундирів, консервних банок.

У перспективі на місці французького табору можна відтворити частину наметів і землянок. "Якщо конструкції поховальних споруд будуть не аварійні – їх також можна зміцнити і відкрити для відвідувачів", – додав Манаєв.

За його словами, археологічна розвідка території проведена на замовлення компанії, яка в жовтні цього року планує приступити до будівництва військово-історичного парку "Федюхиних висот".

"Перед тим, як розміщувати свої майданчики, вести будівельні і земляні роботи, розуміючи можливість виявлення тут пам’яток археології, вони звернулися до нас з проханням провести археологічну розвідку. Спочатку нам було цікаво помацати той самий французький табір періоду Кримської війни. Ми не чекали тут такої кількості різноманітних і різнойменних пам’ятників", – розповів дослідник

Нагадаємо, щорічно по всій території Криму група ентузіастів проводить розкопки, які називаються археологічний десант. Зараз цей "десант" розташувався і риє в районі мису Карантинний - стародавнє городище Мірмекій VI століття до н. е ..

Як повідомляв портал "Знай.uа", у минулому столітті американські вчені знайшли в Єгипті стародавню мумію. Після того, як вона була вивчена, стало ясно, що останки належать жінці, що жила між сотим роком до нашої ери і тим же роком нашої ери.

"Знай.uа" писав, група археологів в Запоріжжі на розкопках в Пологах знайшли сенсаційну знахідку. Розкопавши два кургани археологи знайшли десять поховань різного часу і культур. За даними дослідників, поховання датується третім тисячоліттям до нашої ери і відноситься до бронзового віку.