Тонке обличчя, грецький профіль, чорне, як смола, волосся і очі, наповнені співчуттям. Ім'я Діани де Пуатьє увійшло в історію не тільки тому, що вона довгі роки була фавориткою короля Франції Генріха II, а й завдяки її нев'янучій молодості та красі, про яку ходили легенди.

Історики заявляють, будучи старше Генріха на 18 років, вона примудрялася зберігати квітучий вигляд до 60-річного віку. Вперше юний принц Генріх побачив Діану в 11-річному віці і вже тоді був захоплений красою 29-річної дівчини.

Пізніше вони зустрілися знову, коли їй було вже 39, і Генріх втратив голову від Діани: він обсипав її подарунками і носив одяг тих же кольорів, що вважала за краще його дама серця, - чорного і білого. Коли Генріх II зійшов на престол, Діана фактично стала некоронованою королевою.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

До останніх днів життя Діана підкорювала серця чоловіків. Поет Брантом вважав її красу досконалою і вигукував:

Про її вічну молодості ходили легенди - говорили, що вся справа в зачарованому персні Діани, або в тому, що вона продала душу дияволу в обмін на вічну молодість.

Однак сама Діана пояснювала секрет своєї молодості і краси аж ніяк не магічними, а цілком буденними правилами: щоранку вона прокидалася о 6:00, приймала холодну ванну, потім до 8:00 здійснювала кінні прогулянки.

Після цього з'їдала легкий сніданок і до полудня читала в ліжку. В післяобідній час займалася справами державного значення. Діана ніколи не вживала алкоголь, навіть якщо король просив випити з ним вина, - вона вважала, що це призводить до набряклості обличчя, і не користувалася косметикою.

Крім того, Діана добре розбиралася в ароматах. У листі дочці вона писала:

А головним рецептом де Пуатьє вважала свою впевненість в тому, що вона завжди молода і вродлива і не замислювалася про старість.

Про секрет її краси заговорили знову, коли виявилося, що у виявлених останках Діани де Пуатьє вміст золота підвищено в 250 разів.

Мабуть, жінка регулярно вживала напої з частинками золота. Такий "еліксир молодості" могли їй прописати алхіміки, які вважали, що благородний метал має омолоджуючий ефект.

Швидше за все, саме це і стало причиною передчасної смерті фаворитки Генріха II. На цій версії наполягає патологоанатом Філіп Шарльє, який проводив дослідження її останків. Є свідчення того, що за кілька місяців до смерті обличчя Діани сильно побіліло, що могло бути наслідком анемії, викликаної отруєнням організму золотом.

При королівському дворі знаходилося чимало лікарів, алхіміків і провісників, яким протегувала королева. Одним з них був знаменитий Мішель Нострадамус, який передбачив Генріху 2-му смерть під час турніру. Інший астролог, Люк Горик, назвав навіть час загибелі короля. Королева Катерина просила короля Генріха скасувати всі турніри або не брати участь в них, але Генріх не вірив прогнозам.

Варто відзначити, Діана де Пуатьє нашим сучасникам може не здатися красивою, але на той момент вона дійсно була еталоном жіночої краси. Молоді дами при дворі короля прагнули наслідувати Діану, копіювали її зачіску, жести, ходу.

А еталон був наступний:

Три речі повинні бути білими: шкіра, зуби, руки;
три - чорними: очі, брови, вії;
три червоними: губи, щоки, нігті;
три - довгими: тіло, волосся, пальці;
три короткими: зуби, вуха, ступні;
три - вузькими: рот, талія, щиколотки;
три повними: руки, стегна, ікри;
три - маленькими: ніс, груди, голова.

Нагадаємо, фаворитка де Пуатьє змогла завоювати серце короля не стільки красою, скільки порадами, які йому давала, і своєю любов'ю до мистецтва, в якому прекрасно розбиралася.

Як повідомляв портал "Знай.uа", наймоторошніша коронація в історії людства сталася в Португалії в XIV столітті.

"Знай.uа" писав, правила життя королеви сарказму Фаїни Раневської.