Як відомо, в 500 роках нашої ери в Ель-Сальвадорі відбулося виверження вулкану. Є версія, що це призвело до серйозних змін клімату, які відчувалися по всій Північній півкулі. В Північній Європі це був час неврожаїв через холоди.

Крім того, гренландські крижані керни вказують на те, що саме тоді були поховані скарби, які останні роки по всій Скандинавії знаходять археологи-аматори, серед яких і Тереза Рефсгаард. Відкриття дослідники зробили на датському острові Хьярні, Horsens-фіорді. Так, там було знайдено понад 34 цінних об'єктів, 27 з яких з чистого золота.

знайдені в Хьярне прикраси

Зараз багато археологів задаються питанням, чи були ці речі поховані разом, як скарб, або ж це підношення богам? Як написано в сазі про Інглінгів, у жертвоприношеннях зазвичай є певний набір предметів, які можуть стати в нагоді в Вальхаллі після смерті. Багато що вказує на те, що знайдені в Хьярні коштовності – це підношення.

Серед знахідок є жіночі прикраси, золоті намиста і брактеати — тонкі золоті диски з маленькою петелькою, які жінки носили на шиї на струні або ланцюжку. Швидше за все, вони належали багатій родині. Серед знайдених предметів були також маленькі шматочки золота — швидше за все, колись це були гроші.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Варто відзначити, що влітку 2018 року дослідники провели додаткові розкопки на місці знахідки. У результаті там виявили в два рази більше золота. У найближчі роки у музеї Вайле в Данії проаналізують об'єкти і з'ясують, звідки взялися ці скарби насправді, як обробляли золото, хто привіз його в Данію і навіщо його закопали саме на острові Хьярне.

останки німецького воїна в Данії

Нагадаємо, що у провінції Бурса (Туреччина) археологи виявили руїни християнської церкви.

Як повідомляв портал Знай.uа, українські археологи розгадали таємницю Барвінківського котла.

Також портал Знай.uа писав, що у перший же день археологічних розкопок на Арабатській стрілці (Херсонська область) було знайдено стародавнє поховання воїна.