Колумбія знайшла уламки іспанського галеона "Сан-Хосе". Він затонув понад 300 років тому неподалік від берегів Картахени. Корабель перевозив на борту коштовності та монети.

Про це повідомляє видання The Guardian.

"Чудова новина! Ми знайшли галеон San Jose. Завтра ми повідомимо подробиці під час прес-конференції", - зазначив президент країни Хуан Мануель Сантос .

Іспанський галеон затонув 1708 року у Карибському морі поблизу міста-фортеці Картахена. Він перевозив вантаж зі смарагдів, золотих і срібних монет.

Корабель входив до флоту короля Іспанії Філіпа V, який протистояв Англії під час Війни за іспанську спадщину.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Кейт Міддлтон пожертвувала своє волосся, а потім дізналася про онкологію
Показати ще

Але за право власності на нього точаться юридичні суперечки. Компанія з США Sea Search Armada, що спеціалізується на пошукових роботах під водою, подала судовий позов проти Боготи. Вона заперечує їх права останки судна.

Фірма наголошує, що ще понад 30 років тому визначила місце затоплення. У 1981 році американська компанія та уряд Колумбії були партнерами у пошуках. Сторони погодились, дотримуючись міжнародного звичаю, розділити будь-які цінності, знайдені на дні моря.

Читайте також: У Польщі стартував наступний етап пошуку нацистського "золотого поїзда"

Але пізніше влада країни заявили, що всі скарби будуть належати виключно Колумбії. У 2011 році американський суд виніс рішення, що галеон належить колумбійській державі.

За попередніми оцінками, вартість скарбів на затонулому кораблі складає близько півтора мільярдів доларів.

Нагадаємо, у басейні Карибського моря минулого року знайшли залишки корабля, що належав Христофору Колумбу. Він пролежав на дні більш ніж 500 років.