З давніх часів найвидатніші споруди виділяли в окремий список. І крім 7 чудес стародавнього світу на планеті існували й інші рукотворні і нерукотворні пам'ятники, на які з'їжджалися подивитися мільйони глядачів. Однак, багато з них не дійшли до наших днів.

Пенсільванський вокзал, Нью-Йорк

Вокзал став найбільшим архітектурним комплексом в стилі бозар на території США. Його спорудили в 1905-10 роки. Ворота, що ведуть в будинок, нагадували Бранденбурзькі в Берліні, а зал очікування був оформлений в стилі терм Каракалли.

Вокзал став візитною карткою міста та одною з головних пам'яток Манхеттена. У 1963 році без попереднього громадського обговорення вокзал знесли, а на його місці побудували офісний центр. Через роки на фундаментах старого вокзалу був зведений новий, проте нова споруда не має виразного архітектурного стилю.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Королівський оперний театр Валлетти, Мальта

За проектом британського архітектора Едварда Міддлтона Баррі був побудований театр. Через 7 років після відкриття в театрі сталася пожежа. Вогонь найбільше пошкодив інтер'єр театру, але вже до 1877 році театр відновили. Після повторного відкриття театр простояв ще 65 років: у 1942 році під час Другої світової війни будинок було повністю знищено.

Гробниця Іони, Мосул

Місце вважалося святим, щорічно його відвідували тисячі прочан з усіх частин світу. За легендою, біблійний пророк Іона після проповіді в Ніневії залишився там жити до кінця своїх днів. На пагорбі поблизу міста Мосул була побудована його гробниця. У 2014 році екстремістська ісламська організація зруйнувала гробницю.

Глобус, Лондон

На кошти трупи акторів Lord Chamberlain’s Men, у складі якої був і Шекспір, в 1599 році, був побудований перший театр "Глобус". У 1613 році під час вистави "Генріх VIII" театр знищила пожежа. В 1614 році театр відновили, однак, як і інші театри, в 1642 році "Глобус" був закритий пуританами, а через два роки знесений.

Сучасний "Глобус" відкрився в 1997 році. Будівля була побудована на відстані близько 200 метрів від місця початкового місця розташування театру.

Порцелянова пагода, Китай

За часів китайської династії Мін був зведений Буддійський храм в Нанкіні. Восьмигранна 78-метрова пагода була складена з білого "фарфорового" цегли. Поряд з тяньцзи і Лінг, за часів династії Мін спорудження вважалося одним з трьох знаменитих храмів міста, а європейські мандрівники називали вежу одним з головних чудес Китаю.

У 1801 році три верхніх яруси вежі були пошкоджені ударом блискавки. А в 1856 році будівлю знесли тайпини, які побоювалися, що вороги можуть використовувати башту як спостережного пункту.

Гуайра, Парагвай

Водоспад розташований на річці Парані вважався найбільшим у світі. Його висота становила 34 метри, а ширина — 4828 метрів. За оцінками вчених, він мав найбільшу середню витрату з усіх водоспадів світу (793 000 м3/хв). У 80-ті роки в цьому місці було вирішено збудувати ГЕС. Водоспад був затоплений, а для поліпшення навігації скелі, що формують водоспад, підірвали.

Чакалтая, Болівія

Єдиний гірськолижний курорт в Болівії ще 15 років міг похвалитися найвищою трасою у світі. Однак у результаті змін клімату льодовик, що сформувався більше 18 000 років тому, став стрімко зменшуватися в розмірах. З 1980 року він зменшився більш, ніж на 80 %. Кылька років тому снігом залишалося покрито всього кілька квадратних метрів.

Нагадаємо, у мережу злили казкові 100-літні знімки вулиць Києва.

Як повідомляв портал "Знай.uа", назва цього давнього пагорба здатна зламати ваш язик.

Також "Знай.uа" писав, найдивовижніші пам'ятки української архітектури, що дійшли до наших днів.