Петер Фрейхен був полярником, антропологом, картографом, журналістом, письменником, кіношником, антифашистом і дуже везучою людиною. Якщо він не прожив яскраве життя, то ми взагалі не жили.

ПЕРШИЙ ПОДВИГ. НАЙПІВНІЧНІШИЙ У СВІТІ РИНОК

У 20 років юний Петер Фрейхен вирушив до Гренландії в команді Кнуда Расмуссена. У 1906-му вони досягли поселень ескімосів і осіли там на 2 роки. Продукти закінчилися швидко: довелося виживати без зброї, гасу і борошна при середній температурі -12°C.

Фрейхен вирішив допомогти ескімосам і організувати ринок, на якому вони могли обмінювати шкури на європейські товари. Данський уряд не захотіло це фінансувати, тому в 1910 році Фрейхен і Расмуссен створили Ультіма Туле, найпівнічніший у світі торговий пост. Тепер це селище і база полярних дослідників.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще
ДРУГИЙ ПОДВИГ. ТИСЯЧА КІЛОМЕТРІВ НА СОБАКАХ

У 1921 році Фрейхен повернувся в Данію і став головним редактором нового журналу "В гостях і вдома". Він складав рецепти, рекламував косметику, давав поради по дизайну інтер'єру. Його читало 100 000 датчанок.

ЧЕТВЕРТИЙ ПОДВИГ. ЛАЙНЯНИЙ ПОРЯТУНОК

Одного разу Фрейхен ледь не загинув в майже рідний Гренландії, потрапивши під снігову бурю.

Він добу нічого не їв, а потім здогадався зліпити з власних фекалій щось на зразок стамески. За допомогою "інструменту" він прорубав вихід зі своєї крижаної могили під саньми.

На базі Фрейхен зрозумів, що у нього на пальцях почалася гангрена. У нього в розпорядженні були тільки кліщі, молоток і трохи алкоголю. Так він сам ампутував собі руку.

П'ЯТИЙ ПОДВИГ. ГОЛЛІВУДСЬКА КАР'ЄРА

Фрейхен без руки вже не міг досліджувати, тому вирішив податися у кіно. У 1932—1933 роках він організував для студії "Metro Goldwyn Mayer" зйомки фільму "Ескімос" в Арктиці. Він став кастинг-менеджером, перекладачем, сценаристом і зіграв головного лиходія. Фільм удостоєний "Оскаром".

ШОСТИЙ ПОДВИГ. ВТЕЧА ВІД ГЕСТАПО

Наполовину єврей Фрейхен під час Другої світової став учасником Опору. Його засудили до смерті, і він втік з в'язниці, а потім перебрався в США.

СЬОМИЙ ПОДВИГ. ДЖЕКПОТ СЕМИ МОРІВ

У 1956-му полярник виграв у першій американській телевікторині "The $64 000 Question". Остання з його 30 книг, "Сім морів", була закінчена за три дні до його смерті. Фрейхен загинув на Аляску, готуючись до експедиції.

Нагадаємо, хто така "Незнайомка з Сени" і чому вона досі хвилює вчених.

Раніше Знай.ua повідомляв, учені знайшли нового предка людини, ці факти змінюють все.

Також Знай.ua писав, як останні чистокровні арії оберігають традиції та культуру.