У XVII столітті Ісландію підкосило те ж безумство, що і всю Європу: страшні процеси над відьмами. Важливо те, що Ісландія в сімнадцятому столітті була в підданстві Данії, найбільш одержимою полюванням на відьом країною у всій Скандинавії. Однак, острів зміг відзначитися. На тлі того, що відбувалося в Данії, ситуація в Ісландії вражає контрастом.

По-перше, процеси частіше закінчувалися зняттям звинувачення. По-друге, майже всі звинувачені відьми були чоловіками.

Перший суд над відьмою пройшов на острові в 1625 році. Судили чоловіка на ім'я Йон син Рогнвальда.

Наступні 50 років в Ісландії пройшло близько 120 процесів. І майже на всіх обвинуваченими були чоловіки. З двадцяти двох ісландців, яких спалили на власних речах (оскільки дерево на острові доводилося берегти) як слуг диявола, лише одна була жінка.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Втім, цілком по-європейськи, тією жінкою виявилася бідна бабуся, яка жила на відшибі і підозріло бурмотіла. Її звинуватили у тому, що вона закляла худобу, в результаті багато тварин загинули і кілька людей захворіло.

Місцеві жителі дуже пізно й далеко не в повному складі взяли християнство. Деякі, хрестившись, не бачили поганого в тому, що продовжувати і звичаї предків. Язичники спокійно практикували магію.

Все ще можна було натрапити на кам'яного ідола або виявити підкинуту кістку з вирізьбленими рунами. Крім того, ісландці-язичники охоче ворожили різними способами, а християнське населення постійно ходило до них за пророцтвами.

Магами були саме чоловіки, адже жінок просто не допускали до вивчення рун і участь їх в магії обмежувалося простими оберегами.

У кожного язичника можна було знайти річ з рунами. Наприклад, звинувачення сина Йона Рогнвальда заклик духів, щоб вони вбили чужих коней, і пристріт дитини ґрунтувалися на знайденому у нього листку паперу з рунами. Притому ніхто з обвинувачів-християн насправді не мав поняття, що написано цими рунами.

Втім, варто зазначити, не всі ісландські відьмаки були безневинними добряками, які малювали руни.

До прикладу, ходили чутки, що для деяких ритуалів була потрібна людська шкіра. Навряд чи вони вбивали заради неї, але, виходить, "глумилися" над трупами.

Існувало популярне повір'я, якщо зняти з чоловіка шкіру нижче пояса одним цілим шматком, не пошкодивши, і носити як штани, поклавши монетку в мошонку, то притягнеш багатство. Не факт, що для такого божевільного чаклунства годилися відкопані трупи.

Цілком можливо, екземпляр чарівних штанів, який знаходиться в одному з музеїв Ісландії, був знятий з щойно вбитої людини.

Нагадаємо, як ірландське свято змінило свою назву і поширився по світу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у другій половині XIX століття творилися страшні речі. Малюки стали головним товаром для диявольської вбивці.

Також "Знай.uа"писав, як вираховували відьму на Русі.