Представники Книги рекордів Гіннеса визначили один з найстаріших астрономічних інструментів, що служив для вимірювання горизонтальних кутів і визначення широт і довгот небесних тіл.

Мова йде про астролябію, яка використовувалася стародавніми астрономами і дослідниками. За даними Уорікського универсета, інструмент знайшли на місці аварії корабля португальського дослідника Васко да Гами. "Рекордсмена" створили в період з 1496 по 1501 роки, пише Daily Mail.

Пристрій, на думку вчених, ймовірно, використовувалася під час другої подорожі да Гами в Індію між 1502 й 1503 роками і тепер поповнить рідкісний список інших астролябів, знайдених на стародавніх кораблях по всьому світу, яких всього 104.

Виявлена астролябія

За словами істориків, ці пристрої часто використовувалися португальськими дослідниками і грали вирішальну роль у навігації по маршрутах, використовуючи в якості орієнтирів сузір'я.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Астролябія да Гама також є єдиним подібним пристроєм, прикрашених гербами конкретної країни.

У заяві дослідників кажуть, що відкриття "заповнює хронологічну прогалину в розвитку цих знакових інструментів і вважається перехідним інструментом між класичною астролябією і астролябією відкритого типу, яка почала використовуватися десь до 1517 року".

Хоча сам артефакт є одним з найдавніших в історії людства, технологія, використовувана для ідентифікації пристрою, є передовою.

3D-модель астролябії

За допомогою високих лазерних технологій і 3D-зображень, здатних збирати більш 50 000 точок в секунду, дослідники змогли відтворити комп'ютеризовану модель артефакту.

Нагадаємо, археологи з Тулейнского університету знайшли в Перу масове місце поховання XV століття, де зберігаються сотні останків дітей і лам.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські археологи на місці видобування каменю для будівництва Адрианового валу виявили малюнки римських солдатів віком 1800 років.

Також "Знай.uа" писав, невідомі увірвалися в одну з церков Дубліна і опоганили зберігалися там святині і останки.