У Адольфа Гітлера було близько десятка польових ставок "Вервольф" ("Вовк-перевертень"). Одна з них розміщувалася під Вінницею, у лісовому масиві селища Стрижавка. Вінницька ставка проіснувала до березня 1944 року - відступаючи, гітлерівці підірвали її двома вагонами вибухівки.

Адольф Гітлер був у "Вервольф" тричі, загальна тривалість перебування - 156 днів: за свідченнями його біографів, не на одній з інших ставок фюрер не провів так багато часу.

Так у 2011 році, на знак вшанування пам'яті тих, хто ціною власного життя захищав право на майбутнє для свого народу, був створений історико-меморіальний комплекс пам'яті жертв нацизму, філію Вінницького обласного краєзнавчого музею, де 20 березня цього року відбулася презентація схеми-макета "Ставка "Вервольф" 1942-1944 рр.". Про це повідомляє прес-служба Вінницької ОДА.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

3D-макет виготовлено на замовлення Вінницького обласного краєзнавчого музею для історико-меморіального комплексу пам'яті жертв нацизму, розташованого в ставці Гітлера "Вервольф".

Відомо, що його створили дослідники та краєзнавці для візуалізації тих історичних об'єктів гітлерівської ставки, згадок про яких не залишилося.

Над проектом спеціалісти працювали протягом двох місяців, вивчаючи старі фото - і відео-пам'ятки, проводили топографічну зйомку і досліджували різні джерела про історії "Вервольфу".

Таким чином музей надає можливість наочно побачити зовнішній вигляд ставки "Вервольф" періоду Другої світової війни.

Масштаб ландшафту - 1х500. Споруди виготовлені в масштабі - 1х200. Автори надруковані на 3D-принтері дороги, будинки, бомбосховища та інші об'єкти.

Лише на макеті розміщено понад 30 об'єктів і понад 600 стилізованих копій дерев. Є зруб і бункер Гітлера, будинки Бормана, будинок генералів, вузол зв'язку, будинок преси та будинок стенографісток, пункти пропуску, казарми для солдатів і інші об'єкти. Крім того, на схемі-макеті нанесені паркан, танк, садові меблі.

Два бомбосховища зроблені великими для того, щоб вони краще проглядалися - загальний і офіцерський бункери.

"На території "Вервольфу" є інформаційна, музейна експозиція, що ілюструє зовнішній вигляд ставки Гітлера, але відвідувачі хочуть детальної інформації про те, як вона виглядала. Нам з історичних джерел відомо, що вона простягалася на три кілометри смугою шириною 300 метрів, на поверхні були розташовані десятки будинків, оборонні споруди, але це і все. Тому навесні з'явилася ідея створити 3D-макет ставки, адже на поверхні поки є тільки залишки її руїн", – заявив завідувач історико-меморіального комплексу пам'яті жертв нацизму Сергій Гареник.

Нагадаємо, днями ЦРУ розсекретила таємні документи, які проливають світло на багато моментів особистого життя одіозного диктатора Адольфа Гітлера.

Як повідомляв портал "Знай.uа", головним планом Гітлера було створення чистокровних людей. Адольф Гітлер був одержимий проблемою створення надлюдини.

Також "Знай.uа" писав, зарубіжна преса раділа смерті Гітлера.