Українські археологи порадували неймовірною знахідкою у серці Києва – на Подолі. Так на вулиці Щекавицькій архітектурно-археологічна експедиція Інституту археології НАН України виявила унікальну вулицю XVII-XVIII століть. Про це повідомив директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк, передає Офіційний портал Києва.

Як інформують вчені, експедиція Інституту проводить охоронно-рятівні дослідження ділянки на вул. Щекавицькій з червня 2018 року і по сьогоднішній день.

Відомо, що під час археологічних розкопок зібрана величезна колекція унікальних артефактів ХІІ-ХІХ ст. Серед індивідуальних знахідок виділяються три давньоруських хреста-енколпіона, три свинцеві князівські печатки, мідна бляшка із зображенням Богородиці, футляр для шаблі XIX століть та інше.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Більш того, фіксувалися також культурні нашарування, вулиця і поховання XVII-XVIII ст., виявлені також шари давньоруського часу ХІІ-ХІІІ ст.

Як зазначив керівник експедиції, голова відділу археології Києва Всеволод Івакін, археологи натрапили на об'єкти XIX ст., що утворилися після пожежі 1811 року і повного перепланування вулиць Подолу.

Він зазначив, що велика кількість монет і товарних пломб XIX століття характерні для припортової зони, в якій розташована досліджувана ділянка.

"Також зафіксовано залишки близько 10 невеликих підвалів-комор, господарських і гідротехнічних споруд. Фіксувалися також культурні нашарування, вулиця і поховання XVII-XVIII століть, виявлені також шари давньоруського часу (XII-XIII ст.)" - зазначив керівник експедиції, голова відділу археології Києва Всеволод Івакін.

Всеволод Івакін розповів, що зараз роботи тривають, всі знахідки обробляються, реставруються. Після чого буде підготовлено науковий звіт з описом артефактів, які будуть передані в державні музейні фонди України.

Нагадаємо, археологи в Єгипті знайшли невідомий раніше палац Рамзеса II. Дослідники проводили розкопки храму великого фараона.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на дні озера виявили храм верховного божества. В озері зберігалися старовинні коштовності, які використовувалися в ритуальних подарунках.

Також "Знай.uа" писав, археологи натрапили на прадавню могилу домашньої мавпи. Навіть 4000 років тому до улюбленців ставилися, практично, як до рідних дітей.