Міжнародна група вчених, після вивчення еволюції обличчя людини за останні 4500000 років – від ранніх австралопітеків до сучасності, прийшла до висновку, що пропорції і риси обличчя сучасної людини сформувалися під впливом не тільки природних факторів, накшталт клімату і раціону харчування, але і в результаті соціальної взаємодії.

Як відзначають дослідники, багата міміка забезпечувала нашим предкам більш ефективну комунікацію і давала більше шансів на виживання - а це охначає, що вона закріпилася на генетичному рівні в результаті природного відбору.

Особливо швидко зовнішність наших предків стала змінюватися в останні 100000 років: сильно стиснулася в розмірах нижня частина обличчя. Про це повідомляє ВВС Україна

Ви навряд чи колись серйозно замислювалися про те, що відображення, яке ви щодня бачите в дзеркалі - результат мільйонів років еволюції.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Адже найголовніша і яскрава ознака людини це, без перебільшення, обличче. Адже говорячи або згадуючи про якусь людину насамперед ми уявляємо собі обличчя.

Обличчя людей по всьому світу одночасно схожі один на одного - і одночасно унікальні. У всіх нас один і той же набір м'язів обличчя, але міміка може значно відрізнятися.

Обличчя сучасної людини сильно відрізняється за зовнішнім виглядом від облич наших первісних предків і тим більше найближчих біологічних родичів, людиноподібних мавп.

У порівнянні з ними у нас досить витончені риси, які суттєво зміщені від центру вниз і розташовуються під об'ємною черепною коробкою. Для багатьох — це може прозвучати несподівано, але будь-який художник знає, що на овалі обличчя очі розташовані майже посередині.

Вчені прийшли до висновку, що важливу роль у формуванні нашої зовнішності зіграли соціальні чинники, а саме здатність нашої міміки забезпечувати ефективну комунікацію.

Риси обличчя в цілому стали більш витонченими, що дає нам можливість виражати широкий спектр емоцій, у тому числі ті, які мало відрізняються один від одного - наприклад, впізнавання і симпатію.

Нагадаємо, названа нова теорія виникнення сучасних людей.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стародавня нога привела вчених до невідомого виду вимерлих людей.

Також "Знай.uа" писав, вчені показали, яким буде людство через 1000 років, дуже оптимістично.