У далекому 1966 році один з голландських колекціонерів, вирішив реставрувати золоту статую Будди. Адже унікальна старовина покрилася тріщинами і сколами. Однак, після зняття постаменту, він побачив щось дуже дивне.

В результаті комп'ютерної томографії стало ясно, що артефакт XI або XII століть приховує під своєю оболонкою муміфіковані останки буддійського майстра. Про те, що всередині статуї знаходяться людські останки фахівці припускали давно, але те, що вони побачили там крім цього дійсно вражає. Про це повідомляють Акценти.

А всередині був дивний предмет, обмотаний бинтами, дві подушки і свисток між ними.

На місці видалених внутрішніх органів виявили клаптики паперу зі стародавніми китайськими ієрогліфами.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

В записці було сказано, що це тіло майстра Лю Цюаня - освіченого ченця. Лю Цюань був керівником китайської школи медитації. А свисток підтверджував те, що майстер досяг вищого просвітлення — нірвани. Звичайно сам реставратор не повірив записці.

У нього був вибір: або ж розламати статую і переконатися у правильності написаного у записці, або ж пожаліти цілісність і вибрати тонкі методи вивчення. У підсумку він вирішив помістити предмет в місцеву клініку.

Повноцінне дослідження вдалося провести лише в 2013 році. Мумію Будди помістили всередину комп'ютерного томографа. На щастя, вона повністю помістилася в томограф. Після дослідження апарат видав чіткий знімок, на якому було видно людський скелет і людський череп.

Тіло було поховано в позі лотоса. Після цього у реставратора не залишилося сумнівів у тому, що записка була правдивою і це був насправді монах, якого замурували дві тисячі років тому.

Але на цьому сюрпризи не закінчилися. Всередині статуї виявили ще дещо. Спочатку фахівцям здалося, що вони дивляться на фрагменти легеневої тканини, але з'ясувалося, що це були дрібні частини паперу з фразами з китайських текстів.

Що це за тексти, сказати поки не можна: папір не можна витягти, оскільки мумія занадто тендітна.

Нагадаємо, археологи показали неймовірні 2000-літні артефакти світ затамував подих.

Як повідомляв портал "Знай.uа", скелети вкладені спіраллю не на жарт стривожили вчених. Дивному похованню 2400 років.

Також "Знай.uа" писав, вченим вдалося розшифрувати геном стародавніх єгиптян.