Ця подорож, яка сталася рівно 72 роки тому, стала воістину легендарною. 28 квітня 1947 року норвезький дослідник Тур Геєрдал з п'ятьма товаришами на плоту відплив від західного узбережжя Південної Америки, Перу, до Таїті. Пліт отримав ім'я бога інка Кон-Тікі.

Тур Хейєрдал

Кон-Тікі - це пліт, зроблений з 9 бальзових тропічних дерев. Довжина їх від 10 до 14 метрів. Дерева були зрубані в джунглях Еквадору і привезені на його узбережжі. Кон-Тікі мав гострий ніс, який поліпшував його якості і збільшував швидкість.

До подорожі на плоту через Тихий океан його підштовхнули старовинні літописи і малюнки з зображенням плавзасобів інків. У легендах говорилося, що між Південною Америкою і Полинезией могли бути контакти.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Подорож на плоту Кон-Тікі надихнула багатьох людей на сміливі вчинки і стала візитною карткою Тура Геєрдала. Саме цей перехід по Тихому Океану приніс йому світову популярність, а вже потім і всі інші його не без того чудові пригоди.

Геєрдал народився на півдні Норвегії в родині власника пивоварні та працівниці антропологічного музею. З дитинства цікавився зоологією. Поступив в університет Осло на природничо-географічний факультет. Багато мандрував.

На плоту Кон-Тікі по Тихому океану Геєрдал довів, що на плотах подібні плавання могли відбуватися й три-чотири тисячі років тому. Так люди з Латинської Америки мігрували на острови Полінезії.

Щоб довести, що інки дійсно подорожували вплав, в кінці 1946 року Геєрдал з помічниками взяли дев'ять 15-метрових стовбурів бальсового дерева, скріпили пеньковыми мотузками і встелили бамбуком. Пліт назвали "Кон-Тікі" - на ім'я легендарного полінезійського героя. Він очолював плем'я, яке приїхало на острови з сходу.

Пливли три місяці і 10 днів, подолали майже 7 тис. км.

Вони готували їжу на примусі, який взяли з собою і помістили в дерев'яний ящик. Їжа, як і різне обладнання, зберігалася під палубою, між бамбуковими циновками і бальсовою підставкою. Все необхідне було упаковано в картонні коробки, залиті бітумом, щоб у них не потрапляла волога.

Після повернення на батьківщину Геєрдал описує подорож у книзі. Її переводять на 66 мов. Тираж перевищує 50 млн примірників. Документальний фільм "Кон-Тікі-2" в 1951 отримує премію "Оскар". 1961 на Х конгресі з археології визнали, що Південно-Східна Азія та Південна Америка були батьківщиною народів, що жили на островах Тихого океану.

Нагадаємо, захоплюючу історію Аннет Келлерман, родоначальниці синхронного плавання.

Як повідомляв портал "Знай.uа", чоловік відправився у подорож Атлантичним океаном у спеціальній бочці.

Також "Знай.uа" писав, як американка Лінн Кокс дісталася вплав з США до Росії.