Археологам вдалося виявити в печерному поховання недалеко від мису Європа в 1996 році череп жінки. Імовірно, вона жила 5400 р. До н. е. і померла у віці 30-40 років.

Все це час унікальний череп дбайливо зберігався в Національному музеї Гібралтару. Сучасні технології дозволили по-новому досліджувати дану знахідку.

З допомогою ДНК з черепа генетикам вдалося підтвердити, що загиблої дійсно була жінка. Крім того, вони достовірно визначили, що за життя вона мала темне волосся і карі очі, повідомляє "Хвиля"

Вчений з Національного музею Гібралтару Клайв Фінлейсон повідомив незвичайні дані. Він зазначив, що вони подивилися на її предків і виявилося, що 10% генів були місцевими, а 90% з Анатолії, на місці якої розташована сучасна Туреччина.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Сучасні експерти навіть дали ім'я давньої жінці і назвали її Кальпеей. Скульпторам вдалося з останків черепа відтворити риси її обличчя. Таким чином вони показали всьому світу обличчя першого гибралтарца.

Така реконструкція – дуже складний процес. До того ж, після поховання череп сильно деформувався і вченим довелося заповнювати пропущені області за допомогою сканування черепа.

Для того, щоб представити остаточний варіант і створити скульптуру знадобилося 6 місяців, а в ході роботи навіть вирішили використовувати справжні волосся.

Нагадаємо, вчені виявили потонулий корабель XV століття.

Як повідомляв Знай. ua, скарби Гітлера розкопали біля берегів Антарктиди.

Також Знай. ua писав, що археологи відкопали "чарівний" меч короля Артура, охраняющийся стародавніми ченцями.