Група французьких, шведських і датських вчених встановила, що смертоносні бактерії, які викликали чумну епідемію в XIV столітті по всій Європі, могли мешкати на території Скандинавії задовго до жахливої пандемії.

Недавні археологічні розкопки виявили наявність Yersinia pestis, чумної палички, в останках двадцятирічної жінки, яка померла 4900 років тому у Швеції, повідомляє Daily Mail.

Виявлені останки

Дослідники вважають, що селяни, які жили 4500 років тому, можливо, також заразилися "Чорною смертю" після того, як вона поширилася на провінції.

За словами вчених, їх знахідка може переписати історію, так як вперше демонструє, що небезпечна інфекція була привезена не з Азії, а розвинулася на території самої Європи.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Еволюція чуми була встановлена на основі генетичних даних, отриманих із зразків тканини організму стародавніх людей, які визначають послідовність розвитку сучасних штамів чуми.

Гени, які перетворили легеневу чуму в смертельне захворювання, виявили в останках шведів. Порівнюючи їх з іншими штамами, дослідники змогли визначити, що прадавня чумна палочка ближче всього до Y. pestis. Це говорить про те, що наприкінці неоліту існували численні штами чуми.

Автор дослідження Саймон Расмуссен (Simon Rasmussen) вважає, що результати наукової роботи пропонують нову теорію про те, як поширювалася чума.

Масові міграції людей з євразійського степу в Європу, як відомо, відбулися близько 5000 років тому. Але як ці культури змогли витіснити неолітичну культуру землеробства, яка існувала в Європі в той час, є темою гарячих обговорень.

Ранні дослідження припустили, що загарбники принесли з собою чуму, знищивши великі поселення фермерів кам'яного століття.

Штам чуми, виявленої у шведської жінки, відрізнявся від Y. pestis і, ймовірно, розвивався до міграції, коли європейські поселення в епоху неоліту вже почали руйнуватися.

В Європі стали з'являтися міста з населенням до 20 000 чоловік, що зробило можливою професійну спеціалізацію, нові технології і торгівлю. Не варто обманюватися, рівень санітарії при цьому був низький.

Чума могла мігрувати по торгових шляхах, які стали можливі завдяки колісним перевезень, і швидко поширилася по всій Європі.

Потім чума поширилася з великих населених пунктів в невеликі громади, в одній з яких жила знайдена дівчина.

Нагадаємо, глобальне потепління може призвести до повторної епідемії бубонної чуми, яка знищила десятки мільйонів людей в Середні століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа" білок, що зв'язує інсулін-подібний фактор росту плодових мух, дозволить зменшити чисельність шкідливих комарів, які переносять малярію і жовту лихоманку.

Також "Знай.uа" писав, що вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.