Стародавній молюск за допомогою наростів на своїй мушлі допоміг здійснити вченим неймовірне відкриття. Тепер науковці знають, що 70 млн років тому день тривав на півгодини менше.

Іншими словами, наприкінці епохи динозаврів тривалість дня становила 23 години 30 хвилин, - йдеться в дослідженні археологів з Брюссельського вільного університету, опублікованого в журналі AGU Paleoceanography and Paleoclimatology.

Вчені провели аналіз раковин рудистів — нині вимерлої групи двостулкових молюсків, які досить швидко росли і залишали на своїй раковині кільця росту, схожі на річні кільця дерев.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В кінці крейдяного періоду рудисти були панівним видом, який виростав на рифах в тропічних водах: тобто вони грали приблизно ту ж роль, що сьогодні виконують корали. Представники цього виду вимерли 66 млн років тому в результаті тих же подій, що стали причиною загибелі наземних і водних динозаврів.

У новій роботі дослідники використовували лазери для відбору дрібних шматочків шкаралупи і більш точного підрахунку кілець зростання, ніж за допомогою мікроскопів.

Аналіз мікроелементів в цих крихітних зразках розповів про температуру і хімічний склад води під час утворення оболонки. Дослідження дозволило визначити точну кількість днів у році приблизно 70 млн років тому.

Вчені виявили, що склад раковини змінювався скоріше протягом дня, ніж протягом сезону, і залежав від циклів океанічних припливів. Також дослідники з'ясували, що оболонка зростала набагато швидше вдень, ніж вночі. Крім того, вчені дізналися, що температури океану в пізньому крейдяному періоді були вище, ніж передбачалося раніше, досягаючи 40 °C влітку і перевищуючи 30 °C взимку.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше повідомляли, що юна студентка роздивилася 17 екзопланет розміром з Землю – там може бути життя.

Як повідомляв портал "Знай.ua", археологи відкопали саркофаг часів Стародавнього Єгипту - те, що було всередині, змінить хід історії.

Також "Знай.ua" писав, що вчені знайшли ДНК стародавньої рептилії. Динозавра можна клонувати.