Про це пише КП в Україні.

Однак за прямої участі Антикорупційної ради при МО пропозиції компаній, які пропонують найнижчі ціни , штучно відхиляються. Так сталося з компанією ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ, до якої було застосовано вимоги, які повністю протирічать законодавству України.

На останньому аукціоні у системі ПроЗорро ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ запропонувала поставити продукти на суму 855 131 809,86 грн., хоча стартова ціна лоту складала 1 192 566 760,67 грн. Попри очевидну економію грошей держбюджету, цього постачальника не було визнано переможцем конкурсу.

У висновку тендерної Комісії було зазначено дві причини:

- нібито ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ не надала оригінал або копію банківської ліцензії про надання банківських послуг, виданої банку;

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

- ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ є платником єдиного податку 2% або податку на додану вартість 20%, тому компанія нібито завищила ціну на 20%, оскільки це суперечить системі оподаткування, на якій знаходиться постачальник на момент подання пропозиції.

Однак за законом, банківська ліцензія – це запис у Державному реєстрі банків про право на здійснення банківської діяльності. Звідси випливає висновок про те, що будь-який учасник конкурсу мав надати витяг з реєстру, хоча за умовами аукціону вимагали копію або ж оригінал ліцензії.

Також компанію ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ позбавили права на постачання харчів для ЗСУ на тій підставі, що вона є платником єдиного податку у розмірі 2%, а оскільки вона вказала, що її пропозиція включає 20% ПДВ, тому вона завищила ціну пропозиції. Але чинне законодавство під час воєнного стану дозволяє таку систему оподаткування. Попри це пропозицію компанії – найвигіднішу для бюджету – було відхилено.

Блогер Володимир Бондаренко зауважив, що більшість переможців аукціонів МО після початку роботи Антикорупційної ради, зокрема, її членкині Дани Ярової, є компаніями, які прямо або опосередковано пов’язані з братами Крючковими.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що переможцем більшості лотів на забезпечення харчуванням українських Збройних сил стала компанія «АТОМСЕРВІС». Інтерес цієї компанії пролобіювала Дана Ярова – представниця Антикорупційної ради Міністерства оборони. Ярова втрутилася у підготовку умов для учасників. Вимоги аукціонів штучно звужують конкуренцію, що порушує принципи ефективного використання бюджетних коштів. В результаті конкурс з постачання харчів на 7,21 млрд грн. виграв «АТОМСЕРВІС», що є компанією, підконтрольною братам Крючковим – Дмитру та Леоніду.

Про Леоніда Крючкова відомо, зокрема, що він був одним із керівників дочірнього підприємства «Укрінмаш», яке входило до структури Укроборонпрому. А про Дмитра, що до 2016 року він керував АТ «Укрнафтогазбуд». При цьому «АТОМСЕРВІС» є ризикованим учасником, адже компанія подала до конкурсної комісії неправдиву інформацію і є об’єктом кримінального провадження.