В Україні є землі, на яких приховані справжні скарби – давні артефакти та пам'ятки історії, які розповідають про наше минуле та є частиною світової спадщини. Нині все це перебуває під охороною держави. Але нещодавно з'явився новий законопроєкт, який може все змінити.

Його подав народний депутат Сергій Гривко, і якщо його буде прийнято, то місцева влада зможе розпоряджатися цими землями на свій розсуд, передаючи їх забудовникам. А це означає, що наші археологічні пам'ятки можуть опинитися під загрозою зникнення.

На перший погляд, це може здатися не такою вже важливою темою. Ну землі, ну археологія, кому яка справа? Але давайте розберемося, чому це справді велика проблема.

Дослідження археологів георадаром, фото: The Guardian
Дослідження археологів георадаром, фото: The Guardian

У чому суть?

Сьогодні всі пам'ятники археології – державна власність, як це й належить за Конституцією України та міжнародними договорами, які ми ратифікували. Але Гривко пропонує внести зміни до закону, які дозволять передавати ці землі місцевій владі, а ті, у свою чергу, матимуть змогу здати їх в оренду забудовникам.

Популярні новини зараз
Нові правила роздягнуть водіїв до нитки З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Тобто археологічні ділянки, на яких можуть бути стародавні кургани, поселення чи інші об'єкти, можуть піти під бульдозер.

Гривко вже неодноразово дивував своїми ідеями. Раніше він пропонував "податок на бездітність" і змушувати засуджених "крутити педалі для вироблення електроенергії". Зараз він вирішив застосувати свій "креатив" до археологічної спадщини. Причому це відбувається на тлі недавнього рішення суду, який ухвалив, що археологічні пам'ятники – виключно державна власність.

Наприклад, на Чернігівщині місцева влада передала в оренду землі з курганами, і їх почали відчиняти, але суд повернув їх державі. Законопроєкт Гривка може змінити це правило і такі землі легко перейдуть у приватні руки.

Археологи, фото Інституту історії України НАН
Археологи, фото Інституту історії України НАН

Кому це вигідно?

Археологічні пам'ятники найчастіше розташовані у мальовничих місцях, біля річок та озер. Саме такі ділянки цікавлять забудовників. Але сьогодні ці землі охороняються державою, і прокуратура може втрутитися, якщо місцева влада спробує їх передати під забудову.

Якщо закон Гривка ухвалять, то прокуратура вже не зможе захистити ці території – вони стануть комунальною власністю, а згодом і приватною. І ось тут уже не важко здогадатися, що це вигідно не лише забудовникам, а й тим, хто у місцевих радах прийматиме рішення про передачу цих ділянок.

археологи
археологи

Чому це проблема?

Якщо законопроєкт пройде, то величезну частину археологічних пам'яток України може бути знищено. І все це робиться на підставі "полегшення навантаження на місцеві бюджети". Мовляв, прокуратура повертає ці землі державі, і це коштує грошей – судове збирання може становити до 10 тисяч гривень.

Начебто й небагато, але для маленьких громад, особливо у прифронтових зонах, кожна копійка на рахунку. Але хіба варто заощаджувати на таких дрібницях, коли на коні – ціла історична спадщина?

Експерти вважають, що якби Гривко справді хотів допомогти громадам, він запропонував би звільнити їх від судових зборів у таких справах, а не створювати лазівку для забудовників. Адже це лише відкриє дорогу до знищення пам'ятників заради миттєвої вигоди.

Наразі законопроєкт чекає на розгляд у комітеті з гуманітарної політики. Його глава вже заявив, що шансів на ухвалення цього документа мало. Але сподіватимемося, що здоровий глузд переможе, і наші археологічні скарби залишаться під захистом.

Нагадаємо, нардепка Устинова закликала посилити відповідальність для ухилістів у той час, як її чоловік виїхав до США

Раніше ми писали про те, що Укренерго без причин позбавляє людей електрики? Нардеп зажадав пояснень

Крім того, Знай.ua повідомляв, екс-главу Броварської РВА, яка збила по-п'яному 4 людини, випустили з в'язниці "під слово чесне"