"Кандидатура нового Глави Нацбанку – одна з найбільш інтригуючих кадрових тем весняного політичного сезону" - таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Боротьба за крісло голови НБУ розпочалась задовго до офіційного оголошення Валерії Гонтарєвої про її відставку. Адже в політичному середовищі уже були зрозумілі її наміри, які очікували виключно погодження Президента.

Тривалий час серед політиків курсували різні чутки і про більш глобальну кадрову перетряску. Проте, будь-які посади, процедура затвердження яких включає роль Верховної Ради, стали заручниками відсутності робочої коаліції. А от В.Гонтарєва вже публічно оголосила про відставку, поїхала в «тур вдячності» до Вашінгтону, тобто, одразу після травневих свят Президент повинен внести нову кандидатуру на цю посаду. Не чекаючи офіційного подання, окремі політичні та фінансові групи, які намагаються проштовхнути власні кандидатури на очільника Центробанку, уже розпочали свої кампанії з дискредитації конкурентів" – вважає політолог.

"В Україні давно прийнято вести кампанії не за когось, а швидше проти. Через це ми отримали медійні меседжі, що А.Яценюка не цікавить НБУ, так як він мітить на місце Порошенка, виключно заради того, щоб зіштовхнути лобами політиків. Чи статті про те, що професіоналізму С.Тігіпко завадить його приналежність до Партії регіонів та тісні зв’язки з елітами Януковича. Чи абсурдні , надумані звинувачення в сторону голови профільного комітету С.Рибалки, від медійних тролів та політичних акторів третього плану.

Роль С.Рибалки у процесі визначення не обмежується його кандидатурою як одного із потенційних претендентів на посаду. Він показав свій професіоналізм і рівновіддаленість від фінансових груп, на базі комітету розробив і затвердив стратегію розвитку банківського сектору – готову програму роботи в Нацбанку. Комітет С.Рибалки ще повинен заслухати і погодити кандидата на посаду Глави Нацбанку. Без позитивного висновку комітету вносити в розділений і бурхливий сесійний зал контраверсійного кандидата – взагалі небезпечно. Адже Президент не може допустити провалу своєї власної кандидатури.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Тому і вибухають фейковими скандалами новини майже щодня. Мета таких піар кампаній - тотальна дискредитація потенційних конкурентів і зачистка списку кандидатів під когось, можливо не самого прохідного" – додає експерт.