Національний заповідник "Хортиця" у Запоріжжі сьогодні святкує своє 50-річчя.

Про захід розповідає кореспондент Ганна Воробйова із місця події екслюзивно для Знай.ua.

"18 вересня 1965 року створили заповідник, спираючись на роботи видатних людей. Спирались на героїчне українське козацтво, але потім звернули увагу і на природу. Він був святинею протягом десятиліть. Має більше сорока тисяч експонатів і перетворився в потужній центр, який відвідали мільйони туристів", - розповів у своїй промові директор комплексу "Хортиця" Максим Остапенко.

Читайте також: Фото дня: українські та російські коміки об'єднали прапори обох країн

Зібранню зачитали привітання від Верховної Ради.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

"На жаль, держава не спроможна профінансувати проекти заповідника. Але наразі такий час, адже хлопці воюють на сході, гроші їм необхідніші", - додав голова комплексу.

На урочисту частину зібрались близько сотні людей, серед них - багато іноземців. Гостям продекламували вірші відомого українського поета Дмитра Павличка, які він написав свого часу на острові.

Також на святі лунала традиційна українська музика: грав квінтет кобзарів. Працівники заповіднику, вбрані козаками, жартували із гостями та вигукували "Героям Слава!".

Довідка. Хортиця - найбільший острів на Дніпрі, розташований у межах міста Запоріжжя нижче дніпровських порогів (тепер у ДніпроГЕС). Національний історико-культурний заповідник.

Вперше Xортиця згадується під назвою о. Святого Григорія в трактаті "Про управління імперією" візантійського імператора Костянтина VII Багрянородного (складений у 946-953).

У 2007 році Хортиця була названа одним із "Семи чудес України".