За липень вартість нафти опустилася майже на 12 доларів – із $60 до $48,63. Проте бензин А-95 на вітчизняних заправках продовжують продавати за вартістю квітня – від 19,5 до 22,49 грн, залежно від бренду мережі та походження пального.

"На жаль, вартість нафти на пряму не впливає на вартість пального в Україні. Хоча так би мало б бути, адже із нафти роблять бензин і дизпаливо. 85 відсотків пального на вітчизняному ринку імпортоване. Тобто це бензин і дизпаливо, яке виготовлене у Литві, Білорусі, Польщі та Румунії. І наші нафтотрейдери, купуючи за кордоном бензин, орієнтуються не на вартість нафти, а на оптову ціну вже готових нафтопродуктів. У якій врахована робоча сила іноземців, перевезення по їхній країні, а також іноземні витратні матеріали", - говорить "Знай" Олександр Охріменко, голова Українського аналітичного центру.

Читайте також Найдешевший бензин - або підробка, або контрабанда

Оскільки нафтотрейдери купують нафту і готове пальне за американську валюту, то вони після дефіциту доларів і різких курсових коливань стали закладати у вартість кожного літра валютні ризики.

Ціна бензину складається з вартості нафти та її переробки, доставки, податків. Останніх в одному літрі — 11 гривень. 3,5-4 грн – податок на додану вартість, 2,8-3 грн – це транспортування, логістика і мито. Від 60 до 80 копійок на кожному літрі заробляють заправні мережі.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Це не все. У грудні минулого року наша влада, аби наповнити бюджет, збільшила акцизний податок на бензин і пальне на 4-6 євро. Він також закладений у кожному літрі пального", - каже експерт.

У консалтинговій компанії "А-95" вважають, що причиною високих цін на пальне є те, що всі державні податки і збори у цій сфері прив'язані до іноземної валюти.

"Якби акцизи були прив'язані до нашої національної валюти, як це в інших країнах, то у бензин би зараз коштував на 6-7 гривень дешевше. Зросло б його споживання, і як наслідок, бюджет би наповнювався б завдяки високим продажам нафтопродуктів", - каже "Знай" Сергій Куюн, директор консалтингової компанії "А-95".

Нагадаємо, найвища ціна бензину "А-95" була у лютому цього року, літр пального продавали за 30-32 грн.