Наступного року інфляція буде 12%, повідомила голова Нацбанку Валерія Гонтарєва. За її словами, ситуація із інфляцією наразі повністю контрольована. 2017 року інфляція прогнозується 8%, 2019 — 5%.

"Ліквідність банківського сектора б'є рекорди. На депозитних сертифікатах зараз знаходиться близько 48 мільярдів гривень, на коррахунках зосереджено 23-25 мільярдів гривень. Крім того, вчора Мінфін повідомив, що єдиний казначейський рахунок у нас досяг небаченого розміру – близько 46 мільярдів гривень. Ліквідності більше, ніж потрібно", - сказала вона.

Читайте також Вперше в Україні відбудеться Форум креативної економіки

Голова НБУ також сказала, що регулятор поступово зніматиме валютні обмеження, а в середині наступного року перейде на нову систему валютного регулювання.

"Зараз інфляція близько 40 відсотків. Це через те, що, по-перше, у лютому різко обвалився курс гривні, подорожчало, пальне, логістика й всі товари. По-друге, у липні більшість людей злякалося анонсованого дефолту й почали забирати гроші із банків, купувати тверду валюту. Від цього гривня знецінювалася ще більше. Далі такого стрибка не прогнозується, тому для мене дивно, що НБУ встановлює інфляцію аж 12 відсотків", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Експерт припускає, що насправді інфляція буде меншою 10 відсотків.

"По суті наступного року, як і в наступні роки, лишається високий ризик повномасштабного наступу росіян. Це єдине, що може спричинити різке збільшення інфляції", - прогнозує фахівець.