За останній тиждень державною програмою енергоефективності скористалося 2800 домогосподарств, банки виділили людям кредитів на 45 млн 500 тис. грн, повідомляють у Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України.

Програма передбачає заміну газових котлів на систему опалення іншого виду — електро або твердопаливну. Також термоізоляцію, утеплення, заміну вікон, встановлення сонячних колекторів тощо. Держава компенсовує від 20 до 40% вартості обладнання та матеріалів для дому.

Читайте також Російські авіакомпанії, попри санкції, продовжують літати в Україну

"Це хороший результат. Кількість домогосподарств, які скористалися програмою, дорівнює одному райцентру чи невеликому місту, як наприклад, Бровари чи Васильків. За 5 років, виділивши на програму 20 мільярдів гривень, можна буде кожен будинок в Україні зробити енергоефективним" - говорить Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

На його думку, ця програма вигідна для вітчизняної економіки. Адже Україна витрачатиме менше газу для опалення, тобто менше грошей йтиме з за кордон на його купівлю.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"По-друге, населення менше платитиме за опалення. За рахунок цього в нього підвищиться купівельна спроможність. Це дасть поштовх торгівлі та більшому виробництву товарів".

Найбільше кредитів за програмою енергоефективності видали у Львівській області. Там поміняли 1246 котлів, на другому місті — Київ та Київська область — 802 змінені котли. Найменш популярна програма у Херсонській та Миколаївській областях — 100 і 110 змінених котлів.

"Цією програмою у більшості випадків користуються власники приватних будинків. Вони, на відміну від жителів квартир, добре на собі відчули подорожчання газу. Особливо ті, що мають великі хати".

Нагадаємо, державна програма енергоефективності почала працювати з грудня 2014 року.