Цього тижня Наталія Яресько, міністр фінансів заявила, що "дно падіння економіки" пройдено, інфляція впала й наступного року економіка України ростиме. За її словами, є передумови до укріплення національної валюти.

- Крім того, наш економічний рейтинг підняли деякі міжнародні компанії. Це сталося одразу після того, як Україна вирішила питання із реструктуризацією боргу. До цього часу наша економічна політика для міжнародної спільноти була незрозумілою, - говорить Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. Він розповідає, чи зміниться економічний стан України наступного року.

Про що може свідчити підняття України в Міжнародних рейтингах?

- Загалом — це означає дві речі. По-перше, наша економіка прогнозована. По-друге ймовірність дефолту зведена до нуля. Ці рейтинги, в першу чергу, складають для світових інвесторів. За оцінками експертів цих консалтингових компаній стає зрозуміло, настільки країна приваблива і як розвиватиметься далі.

Які зараз рейтинги в України?

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

- Вони різні, залежно від рейтингових компаній і підходів, які вони використовують. Наприклад, рейтингова агенція "Стандарт енд Пурс" підвищило суверенні рейтинги України до "В-/В" з "ССС+/С". За їхньою шкалою оцінювання, чим оцінка ближче до А, тим вона вища, якщо кілька літер А ще вища, з плюсом — ще вища. Тобто найвища оцінка ААА+.

Чому піднявся рейтинг України? Адже ми не вирішили питання із боргом Росії у 3 мільярди доларів?

- У загальній структурі наших боргових зобов'язань це несуттєва прогалина. Вся світова спільнота розуміє одіозність цієї позики.

Коли Україна зможе перейти до ВВВ+?

- Не менше, ніж через 10 років і то, якщо будуть реальні реформи та позитивні зміни в економіці. Деякі країни по 30 років знаходяться на одній оцінці. Ніяк не можуть переміститися на іншу сходинку через відсутність фундаментальних змін в економіці.

Чи є передумови для росту економіки наступного року, про які говорять в уряді?

- Так. По-перше, за останній місяць на українських неокупованих територіях видобуток вугілля суттєво виріс. По-друге, за рахунок завантаження заводів із виготовлення зброї та військової техніки у нас активізувалися й інші підприємства, зросла зайнятість людей. Зростання економіки наступного року буде на 2-3 відсотки. Інфляція зменшиться, оскільки у майбутньому немає передумов для істотного падіння гривні та й економіка країни буде менш навантажена. Адже тіло по міжнародних кредитах почнемо віддавати через 4 роки.