Уряд зобов'язали встановити прожитковий мінімум у 7 тис. грн. Це передбачає ухвала Київського апеляційного адміністративного суду. Він відмовив Кабміну у задоволенні апеляційної скарги на рішення першої інстанції.

Основними аргументами проти Кабміну було те, що на теперішній прожитковий мінімум для працездатних у 1378 грн неможливо прожити.

"Верховна рада приймає зазвичай три прожиткові мінімуми — для працездатних, непрацездатних і на одну особу. Найнижчий — для непрацездатних - 1074 гривні. Є й мінімум на одну особу. Він призначений для людей, що тимчасово не працюють або не можуть працювати за віком — 1330 гривень. Прожитковий мінімум формують від базових потреб людини, споживання певної кількості продуктів та послуг," - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Читайте також Вартість нафти опустилася до найнижчого рівня за останні 5 років

Прожитковий мінімум вираховують за вартістю товарів і послуг у споживчому кошику. Однак із 2000 року перелік товарів не розширювали.

Популярні новини зараз
Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

"Якби його зробили більшим, треба було б піднімати прожитковий мінімум. Це означає збільшувати мінімальні зарплати, пенсії, стипендії. На це у держави грошей немає, як і п'ять років тому. Скажімо, у Німеччині прожитковий мінімуму на наші гроші близько 7-8 тис. грн. Але там зовсім інший підхід до цього. По-перше, їхня економіка може витримати такі видатки. По-друге, прожитковий мінімум у них законодавчо не закріплений. Це лише поняття, виведене зі статистичних даних", - пояснює експерт.

Читайте також Апеляційний суд зобов'язав владу передивитися прожитковий мінімум

На його думку, в Україні також треба відмовитися від поняття прожитковий мінімум і орієнтуватися лише на мінімальну зарплату.

"І так зрозуміло, що Україна, особливо зараз, не може забезпечити реальний прожитковий мінімум. І він стає спробою маніпулювання й інтрижок. До них вдавалися регіонали, коли при владі була пропрезидентська партія Ющенка "Наша Україна". Потім БЮТ, коли керували "регіонали", зараз знову якісь популісти. Тому у Кабміні мають визнати, що тепер не можемо забезпечувати реальний прожитковий мінімум і відмовитися від нього на державному рівні", - каже Олександр Жолудь.

Він вважає, що ухвала Київського апеляційного суду не призведе до збільшення добробуту.

"Навіть, якщо уряд встановить цей прожитковий мінімум, його не забезпечить", - прогнозує економіст.

Нагадаємо, що в переведенні на гривні у Польщі прожитковий мінімум 7 747 грн, Росії — 2 825 грн, - Молдові — 2 700 грн, Білорусі — 2 400 грн, Казахстані — 2 790 грн, Чехії — 5 172 грн.