Сьогодні стало відомо, що з 1 січня 2016-го Росія вводить ембарго на продовольчі товари з України. Тобто, з нового року всі ринки країні-агресора вже закриті для нас. Арсеній Яценюк порахував, що через заборону імпорту Україна наступного року втратить $600 млн.

Рано чи пізно це мало статися, кажуть експерти. Україні деякий час доведеться "перехворіти, аби потім одужати". Адже не всі наші продукти хочуть бачити на російських ринках. Але звичайні українці від ембарго тільки виграють. Відповідно, вони здешевшають. Продуктів має з'явитися вдосталь на внутрішньому ринку. Але, за умови, якщо зникнуть спекулянти, кажуть фахівці.

Ціни на продукти в магазинах впадуть

Прем'єр вже звернувся до МЗС і торгового представника України. Попросив підготувати спільну з ЄС більш точну оцінку втрат України від російських торгових санкцій. Також, Яценюк хоче бачити план з подолання негативних наслідків від них.

"Як би це не було прикро, але Україна втратить російський ринок. В перший час це суттєво вплине на економічну ситуацію. Адже Європа хоча і каже про те, що вони відкриті для нас. Але поки наша продукція фізично не відповідає стандартам іноземних ринків. Наприклад, смак "шпротів" розуміємо тільки ми. Там вони мають бути соленими. А ми звикли до іншого. Для того, аби вийти на інші ринки, потрібно переорієнтуватися. Це забере деякий час", - пояснює доктор економічних наук, керівник банківського порталу ua-banker.ua Олексій Лупоносов.

Популярні новини зараз
На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці
Показати ще

В перші місяці після введення ембарго ми можемо розраховувати на те, що всі товари, які збиралися продавати агресорам, з'являться на внутрішньому ринку.

"Їх повернуть з митних пунктів та складів на внутрішній ринок. І ціна на ці товари повинна суттєво впасти. Але тільки за умови, що влада приборкає жадібних посередників, які зараз наживаються на продуктах. Ви звертали увагу, що іноземні яблука в великих супермаркетах дешевші за вітчизняні? Це відбувається тому, що з іноземцями налагоджені прямі постачання. А у нас – через посередників, які накручують на цьому щонайменше 200 відсотків. Наприклад, вартість молока у виробника із тарою та обробкою - не більше п'яти гривень. А в магазині вона втричі дорожча. І посереднику дешевше викинути цей зіпсований товар, ніж знизити ціну", - пояснює експерт.

Він каже, що вже були випадки, коли на смітниках знаходили партії гнилих продуктів. Все ставалося через жадібність спекулянтів.

"Замість того, аби віддати ще свіжі продукти в магазини, або військовим в армію, вони їх просто викидають. Бо продавши 25 відсотків товару вони вже відбили свої затрати. Ці люди давно всім відомі. І вплинути на них може тільки влада. Наприклад, запропонує їм наживатися лише на 70% замість двохсот", - уточнює Лупоносов.

"Росія пиляє сук, на якому сидить"

А от введені продуктові санкції дуже негативно вплинуть на росіян.

"Росія рубить сук, на якому сидить. Закривши ринок для європейських товарів, більшість продуктів вже перетворилася там на делікатес. Наприклад, ті ж самі йогурти, які в нас є в кожному магазині, там – під забороною. Перелік дуже великий, це і звичні нам баварські сосиски, сири, моцарела та креветки. Зарплати у Росії не буде високі. А наші молочні продукти, в тому числі масло не дорогі, але високої якості. Кращі за російські. Це вдарить першу чергу по простих росіянах. Підтримка Путіна в країні буде падати", - припускає експерт.

Тільки за цей рік ми курили у Росії товарів на 140 мільярдів гривень

137 мільярдів гривень ($5,5 млрд. ) – саме на таку суму ми накупили товарів в Росії тільки за дев'ять місяців цього року. Такі дані наводить Держкомтстат. При цьому, продали ми агресору товарів на 87 мільярдів гривень ($3,5 млрд.).

"У структурі експорту ми найбільше продаємо продукти неорганічної хімії (18,6%), реактори ядерні, котли, машини (16,6%), чорні метали (9,8%), папір та картон (8,5), електричні машини (6,4%), вироби з чорних металів (5%), пластмаси та полімерних матеріалів – 3,5%", - повідомляє сайт посольства України в РФ.

Також, найбільше цього року ми купували в агресорів кам'яне вугілля, торф та мазут, нафта і продукти її перегонки (49,5%), добрива – (8,3%), реактори ядерні, котли, машини -6,1%, пластмаси, полімерні матеріали – 3,5% та електричні машини – 3,1%.