Вартість пального в Україні третій тиждень поспіль не змінюються. Найпопулярніший бензин А-95 продають від 18 до 22,49 грн залежно від бренду автозаправної мережі та країни-виробника пального. Нафта за цей період подешевшала майже на чотири долари, з 49 до 44 доларів.

"Цікаво, що коли нафта дорожчала, то паливні мережі піднімали вартість пального протягом тижня-півтора. Обґрунтовують це підвищенням вартості нафти на світових ринках. Зараз має бути зворотній процес", - розповідає "Знай" Олександр Сіренко, директор консалтингової компанії "Юпеко".

Читайте також Видобуток газу в Україні скорочують проросійські бізнесмени - експерт

Великі мережі пояснюють стабільність цін на пальне тим, що на початку року вони мали великі збитки й протягом останніх шести місяців намагаються їх компенсувати.

"Вся проблема в тому, що мережі не хочуть втрачати велику маржу. Вони прагнуть надприбутків. Зараз вони заробляють на кожному літрі близько трьох гривень. А взагалі нормальний дохід удвічі менший — 1,5-1,7 гривень. Цікаво, що в інших країнах із пониженням вартості нафти, опускаються ціни й на пальне. У нас чомусь цей механізм працює лише і бік збільшення цін. Антимонопольний комітет робить зауваження, але на нього ніхто не зважає".

Популярні новини зараз
З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Нагадаємо, востаннє подешевшання пального відбулося 12-15 жовтня. Тоді на автозаправних станціях вартість бензину зменшилася на 50 копійок.