За 18 років після запровадження в Україні національною валютою гривні Нацбанк випустив більше 10 тисяч найменувань різних пам'ятних монет. Найбільше із найдешевшого сплаву нейзельбир, найменше із коштовних металів – золота і срібла. На вартість монети впливає тираж, матеріал виготовлення та тема, якій вона присвячується. Також серед колекціонерів ціннішими вважаються металеві гроші, які мають незвичне художнє оформлення. Найдорожчі вітчизняні монети коштують понад 50 тис. грн. Їхня вартість збільшується кожні 2-3 роки на 12-17%. Пропонуємо "п'ятірку" найкоштовніших монет України із золота.

1. Фінальний турнір чемпіонату Європи з футболу 2012

Це півкілограмова золота монета, присвячена першому чемпіонату з футболу в Україні. Випущена у грудні 2011 року. Її номінал 500 гривень, тираж – півтисячі штук. Серед колекціонерів така пам'ятна монета коштує 540 тис. грн.. Настільки висока ціна зумовлена малим тиражем, глобальною темою, високою популярністю серед забезпечених людей і досить нетипово великою вагою як для монет. Вона важить 500 грам.

Читайте також 5 шкідливих звичок, які збільшують витрати на 25% l

2. Оранта

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Одна з найстаріших і найкоштовніших українських монет в історії, випущена у липні 1997 року. Це четверта монета із такою назвою. Попередні три золоті мають номінали Присвячена образу Божої матері, відомому під назвою оранта у столичному соборі святої Софії. Її номінал 500 гривень, тираж – 1 тис. штук. Монета має стандартну вагу – 31 грам. Серед колекціонерів така коштує 85 тис. грн. Теперішня вартість металевої "п'тисотки" - результат щорічного подорожчання монети. 1997 року її продавали за таку ж вартість, як й інші подібного класу. Це четверта монета із такою назвою. Попередні три золоті мають номінали - 50,125 і 250 гривень.

3. Пектораль

Її викарбували у липні 2003 року. Вона входить до серії Духовні скарби України. На аверсі зображена золота пектораль як символ високої цінності Скіфської доби. Номінал монети 100 гривень. Вага – 31,1 грам. Її випустили тиражем 1,5 тис. штук. Як для пам'ятних монет це немалий тираж. На ціну вплинув новий і нетиповий мінімалістичний дизайн. Продають такі зараз за 33 тис. грн.

Читайте також ТОП-12 маловідомих фактів про гривню

4. 20 років Незалежності України.

Монету випустили у серпні 2011 року тиражем 1 тис. штук. Номінал монети 100 грн. Важить монета небагато – 31,1 грам. Це не перша монета присвячена незалежності України, однак через оригінальне оздоблення та малу пропозицію на ринку її ціна піднялася до 28 тис. грн..

5. Золоті Ворота

31-грамову монету зробили у червні 2004 року. Присвітили головній фортифікаційній споруді Києва часів князювання Ярослава Мудрого. Її наклад – 2 тис. штук. Серед дорогих золотих монет це одна з наймасовіших періоду 2000-2007 року. Вона має номінал 100 гривень. Зараз продають таку за 24 тис. грн.