Біологи у морських глибинах знайшли гігантського корабельного хробака. Цей молюск попався вченим вперше за 300 років. Найцікавішим виявився спосіб харчування цих представників безхребетних – життєдіяльність їм забезпечує сморід, який виділяє сірководень.

Про це дослідники написали на сторінках журналу The Proceedings at the National Academy of Sciences.

Легенди про цих незвичайних молюсків ходять вже століттями, проте знайти та дослідити живу особину вдалося вперше. Корабельний хробак належить до виду молюсків з м'якими видовженими тілами.

Біологи виявили корабельного хробака на дні філіппінської лагуни. Сам молюск живе у власному "будинку" у вигляді довгої мушлі, яка сягає метра в довжину. Раніше мушля знаходили, проте мешканця жодного разу не вдалося побачити.

"Це було захоплююче,зокрема тому, що ми так довго прагнули дістати цю істоту, почасти тому, що вона виявилася такою дивною. Коли я заглянула в бак і побачила, як з сифона хробака виходить потужний струмінь води, я була в захваті від того, що він живий і здоровий. Коли ми розкрили раковину, мене вразив такий темний колір тіла, він сильно відрізнявся від блідих тіл звичайних корабельних черв'яків", - ділиться враженнями дослідниця Марго Хейгуд.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Найцікавішим у дослідженні вчені відзначили спосіб харчування гігантського хробака. Він живиться отруйними випарами від перегниваючого опалого в воду листя.

"Якщо нормальні тередові прокладають тунелі в деревині за допомогою своєї тонкої раковини, то у гігантських вона розвинулася в товсту важку трубку. У звичайних корабельних черв'яків кінець раковини, який йде в дерево, відкритий - їм потрібно подрібнювати деревину і є її. Раковина гігантських черв'яків закриває їх рот - вони не можуть харчуватися таким же чином", - пояснила відмінність між двома різновидами біолог.

Для пошуку їжу вони використовують спеціальні бактерії, які визначають джерело виділення сірководню, ці бактерії і харчуються випарами. Після цього бактерії перетворюють сірководень у вуглець, який власне і є їжею для гігантського хробака. Цей процес нагадує фотосинтез.

"Їх бактерії більше схожі на рослини, ніж симбіонти звичайних корабельних черв'яків. Хоча гігантські тередові їдять їжу, вироблену цими рослиноподібними бактеріями - як ми їмо вирощені нами рослини, - вони перебувають з ними в більш близьких відносинах, ніж ми з нашою їжею", - розповіла Хейгд.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", вчені знайшли відмінності тактики полювання доісторичних хижаків.