Уже незабаром українські митники отримають право знищувати підробки, що пересилаються міжнародною поштою кількістю до трьох одиниць і вагою до двох кілограмів в одній посилці.

За інформацією порталу Politeka, спеціально для знищення товару, що порушує права інтелектуальної власності, пропишуть процедуру. Норма має з'явитися в Митному кодексі до кінця поточного року.

Відповідний законопроект під номером №4614 вже рік лежить у Верховній Раді, але поки що далі обговорення справа не просунулася. Ст. 401-1, яку мають намір додати до Митного кодексу, спрямована на боротьбу з інтернет-торгівлею контрафактним товаром.

За словами представника департаменту організації митного контролю ДФС Олексія Гащицького, у разі прийняття закону у "групі ризику" опиняться дешеві речі сумнівної якості.

Гащинский пояснив і саму процедуру знищення підробок. Якщо митники запідозрять, що товар підроблений чи піратський, його можуть знищити відповідно до рішення керівника митного органу. Правда, це робитиметься тільки в тому випадку, якщо в реєстрі інформації буде дозвіл правовласника на знищення підробок.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Декларанта мають повідомити факсом або електронною поштою і чекати відповіді 10 робочих днів. За цей термін кінцевий покупець через декларанта повинен письмово або погодитися на знищення посилки, або заперечити це. Мовчання буде розцінено як згода.

Якщо ж власник проти, то вся інформація про те, хто кому, коли і що відправив, надійде правовласнику. І вже той за 10 днів може подати на декларанта або власника товару в суд, а в якості забезпечення позову заборонити митниці проводити оформлення. В іншому випадку, якщо не порушені якісь інші митні правила, посилку оформлять і відпустять, а всі збитки, понесені в результаті очікування, постраждалій стороні повинен відшкодувати правовласник.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", компанія Amazon придумала новий спосіб доставки відправлень.