Конституційний суд визнав відповідними зміни в Конституцію, які передбачені законом "Про децентралізацію влади". Щоб увійти в силу, закон має набрати 300 голосів депутатів Верховної ради під час осінньої сесії.

Конституційні зміни передбачають особливий статус окремих територій Донецької і Луганської областей, ліквідацію районів, запровадження посади "префекта" і певний перерозподіл місцевих податків.

Суддя Конституційного суду Василь Бринцев зачитав текст рішення, яким вони визнали зміни в Основний закон відповідними до статей 157 і 158.

Нагадаємо, що в комітетах Верховної ради обговорювалося кілька варіантів закону, але Петро Порошенко за день до голосування вніс новий законопроект, в якому містився "особливий статус" Донбасу. Ще 1 липня президент запевняв, що "проект змін до конституції не передбачає ніякого особливого статусу Донбасу". Проте після приїзду в Київ держсекретаря США Вікторії Нуланд в тексті закону залишився "специфічний порядок здійснення місцевої самоврядності в окремих районах Донецької й Луганської областей".

Читайте також: Зміни до Конституції: невизначеність, небезпека і Донбас без статусу

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Тепер для вступу закону в дію в парламенті за нього мають проголосувати 300 депутатів.