Створення Балто-Чорноморського союзу у складі України, Польщі, Литви, Латвії та Естонії треба буде узгоджувати з ЄС та НАТО, що в нинішніх умовах досить складно зробити.

Таку думку висловив політолог Петро Олещук, пише Gazeta.ua.

"Більша частина потенційних суб'єктів даного союзу є членами ЄС, окрім України. Відповідно, Польща чи країни Балтії, які до того ж є членами НАТО, не можуть самостійно вирішувати таке питання. Будь-який союз передбачає інтеграцію на рівні, наприклад, військового співробітництва, економіки, безвізового режиму. Але створення зони вільної торгівлі чи безвізового режиму у рамках нового блоку треба узгоджувати з іншими країнами ЄС. Що досить складно", - говорить політолог.

На його думку, на разі проект Балто-Чорноморського блоку обмежиться поглибленням співпраці між Україною та Польщею у військовій сфері. "Зокрема, у створенні військових бригад, проведенні навчань. Польща й надалі лобіюватиме інтереси України в Європейському союзі. Але в будь-якому випадку поза євроатлантичною інтеграцією повноцінна реалізація Балто-Чорноморського союзу є неможливою", - сказав експерт.

Читайте також: Через загрозу життю Янукович не приїде на допит

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Олещук зауважив, що заява президента Польщі Анджея Дуди про те, що переговори по Україні мають проходити за участі Польщі є претензією на регіональне лідерство.

Нагадаємо, перед інавгурацією Дуда заявив, що виступає за створення блоку держав від Балтійського до Чорного моря.