Верховна Рада в першому читанні схвалила президентський законопроект про внесення змін до Конституції. Після голосування відбулися сутички між протестуючими та міліцією. В результаті вибуху більше 100 людей отримали поранення, троє нацгвардійців померли.

Про політичні наслідки подій біля Верховної Ради говорить для "Знай" політолог, професор КМА Олексій Гарань.

- Чи були суспільні передумови для сутичок під Верховною Радою?

- Є частина суспільства та політичного класу, які незадоволені поправкою в Конституцію щодо окремих районів Донбасу. Вони мають право на висловлення своєї точки зору і на мирний протест. Та проблема в тому, що протест переріс в насильство і навіть жертви. Відбулась спроба дестабілізації ситуації в Києві.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Читайте також: "Порошенко перетворюється на Януковича. А Януковича ми вже проходили" - Арестович

- Чому це відбулося?

- Політичні сили вирішили піти на прорив до парламенту вже після голосування. Попервах було кілька партій – Радикальна партія, "Укроп" та "Свобода". Та, зрештою, залишилась тільки "Свобода". Все було в дуже агресивній формі. Це дивно. Бо "Свобода" втратить рейтинг. У них була непогана ситуація, могли вільно критикувати владу, частина їхніх людей воює. Це хороші стартові умови, але під Верховною Радою вони змарнували свої переваги.

- Звідки взявся вибух?

- Я не думаю, що це організовано "Свободою". Ми вже чули закиди про "злочинну організацію" і таке подібне. Але саме тло для такого сценарію створила "Свобода". Вибуховий пристрій кидала або психічно неврівноважена людина, або провокатор, опрацьований російськими спецслужбами. Може бути поєднання цих двох версій. Себто, ФСБ могло використати організаторів акції. Та досвідченні політики мали б теж думати. Під час Майдану Тягнибок вів себе дуже зважено. Він брав на себе негатив від заспокоєння гарячих голів, які хотіли йти на штурми. Тоді вони були дуже зважені, а зараз підставились.

- До влади можуть бути претензії?

- Такі акції мають прораховувати, треба готуватись. Наша СБУ мала відпрацювати. У нас війна, розслаблятись не можна.

- Вихід Радикальної партії з коаліції вплине на конфігурацію сил в парламенті?

- Принципово це не поміняє ситуацію. Радикальна партія з самого початку була опозицією в коаліції, користувалась популізмом. Коли формували коаліції, то Ляшка брали, аби він вів себе спокійніше. Ляшко лишається собою. Та суттєво на коаліцію це не вплине.

Читайте також: Порошенко розрахується з "Опоблоком" Маріуполем - Корчинський

- "Батьківщина" і "Самопоміч" можуть вийти з коаліції?

- Більше шансів, що "Батьківщина" і "Самопоміч" лишаться. Вони не захочуть бути звинуваченими в розвалі коаліції під час війни.

- Радикалізація суспільства може перерости в революційні форми?

- Радикалізація настроїв є. Це підживлюється війною. Тому мають бути рішучі дії в тилу. Маємо реформуватись і показати, що справедливість є. Коли представники влади говорять про "злочинну організацію" і призначають винних, то це добре, що вони такі енергійні. Але хай все доведуть до логічного кінця. І не тільки по подіях у ВР, але й по "регіоналах", по Небесній сотні, по фінансуванню сепаратизму.

Якщо ж люди бачитимуть повернення старих правил гри, незадоволення тільки зростатиме. Додайте до цього економічні негаразди. Останнє можна пережити, але якщо знаєш навіщо. Подолання радикалізації можливе тільки через реформи і справедливий суд. А наперед говорити про винних не варто, бо вони у нас завжди кудись зникають.