У сутичках під Радою, 31 серпня, де загинуло троє нацгвардійців, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звинуватив партію "Свобода" та її лідера Олега Тягнибока. Нагадаємо, що конфлікт між мітингувальниками, де були й представники "Свободи", із нацгвардіцями виник через схвалений депутатами у першому читанні проект змін до Конституції, що передбачають децентралізацію.

"Свобода" свою причетність до кривавих подій заперечує. Називає все це політичним кілерством. Про це в інтерв'ю "Знай" розповів свободівець Олександр Аронець.

- Чому "Свобода" заперечує свою причетність до подій під Радою, де загинуло троє нацгвардійців?

- Ми не є терористами, ми легальна політична сила, яка дотримується законів України. Якщо ми привели своїх людей на мирну акцію, то не влаштовуємо провокацій. Тягнибок, наприклад, у перших рядах був зі своїм сином Гордієм. Що він хотів своїм дітям заподіяти шкоду?

Це навіть чисто з людської точки зору не піддається логіці. Тому ми заперечуємо що щось робили. Ми легальна політична сила, яка діє в рамках законів України. Порушували їх хіба що під час революції в Україні. Цього разу ми поводилися мирно, хотіли б, щоб нашу думку почули, що змінювати Конституцію у такий спосіб не можна.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

- Але є кадри і відео, де Олег Тягнибок в істериці кричить на нацгвардійця, Ігор Швайка теж неправомірно себе поводить.

- Журналісти поширюють фото, де нібито Тягнибок б'ється, Швайка б'ється. А конфлікт — це ж дві сторони, де перша провокує, а друга відповідає. Згідно тих фото, ми не знаємо, навіть, якщо допустити, що хтось когось бив, хто його спровокував.

Є ще фото, де Тягнибок разом із сином Гордієм відтягують нацгвардійця від розлюченого натовпу і захищають. У Юрія Сиротюка зламаний ніс і експертиза це підтвердила. Фото із Сиротюком очевидно зроблені після того, коли йому розбили ніс і він стані афекту забрав ту палицю і почав бити.

Читайте також: Тягнибок з'явився на допиті щодо подій під Радою (фото)

Безумовно, це больовий шок, реакція може бути різною. А в даному випадку — справедливою. Так само і Швайка. Може він захищав когось.

- Міністр Арсен Аваков у сутичках під Радою чітко звинувачує Олега Тягнибока. Окрім нього на допит МВС викликало Ігоря Швайку та Юрія Сиротюка.

- Міністр внутрішніх справ окрім безпосередньої менеджерської посади виконує ще роль генерального судді України. За цей час він кілька разів змінював свої заяви. Спершу казав, що нацгвардієць помер від кулі, потім від осколку, потім від ще чогось.

Він напевно виконує роль судмедексперта. Аваков — унікальна людина, вміє все на світі і навіть не провівши розтину, сказати, від чого загинув хлопець.

В даному випадку це політичне замовлення, яке реалізується вже досить давно. Всі ці події — спланована провокація проти "Свободи". Ми одні з небагатьох відкрито заявляємо про свою незгоду із діями влади. Говорили про це ще торік, коли були в коаліції. Владі це не подобається.

14 жовтня минулого року Аваков так само заявив, що нібито "сводобівець" побив бідного нацгвардійця. Були ті фото із ланцюгом, нібито "свободівця". Потім виявилося, що це не "свободівець", а син депутата районної ради від "Свободи". Але його відпустили, бо не змогли довести його вину.

Читайте також: Солдати вступилися за Гуменюка і провели експеримент з гранатою

Кожні два-три місяці Аваков робить заяви, мовляв, "Свобода" винна в цьому, винна в цьому. Тому не сумніваюся, що Аваков цього разу провів спецоперацію, сплановану проти "Свободи". Є фото, як навколо нібито метальника гранати, стоять два-три працівники внутрішніх справ чи СБУ, знімають камерами і не заважають кидати ту гранату.

Хоча мали би локалізувати активних людей, затримати і таким чином не допустити негативних наслідків. А так вони стоять на відстані витягнутої руки і дивляться на невідомого, який кидає гранату.

-То Ігор Гуменюк кидав гранату чи ні?

- Ніхто цього не знає, поки це не буде встановлено у законному порядку. Ми тягнемось до Європи, а у них презумпція невинуватості є священою. Там ніхто, ні міністр, ні генеральний суддя не має права звинувачувати у чомусь людину, поки це не буде встановлено розслідуванням.

Це є підозрювана людина. А Аваков вже написав: що винна людина із батальйону "Січ". Якщо це так, то такий боєць є підлеглим Авакова. Бо батальйон "Січ" перебуває під МВС. Чому Аваков не візьме на себе відповідальність — я не знаю. На його руках кров, на його руках.

- У провокаціях проти "Свободи" ви звинувачуєте владу. А влада це хто саме, пропрезидентські сили, чи Аваков. Хто?

- У цій ситуації вони злились в єдину силу, тому не можу розділяти, Аваков це чи Порошенко. Вони спільно і синхронно зробили однакові заяви. Порошенко, правда, не порушив принципи презумпції невинуватості і не звинувачував персонально "Свободу" чи Гуменюка.

Але вчора одному британському каналу він зробив вже іншу заяву, що це зробила Росія. Ці постійні зміни свідчень і коментарів мене дивують. Відповідальна влада мала б розібратися і заявляти одну і перевірену версію. Натомість вони займаються політичним кілерством.

Це стосується не лише "Свободи", а й інших добровольчих батальйонів. Серед 30-ти затриманих десь 18 є бійцями чи Збройних сил чи міліцейських батальйонів. Відповідно йде дискредитація добровольчого і патріотичного руху, який є проукраїнським. Владі нині вигідна лише одна опозиція — проросійська, щоб на її тлі виглядати дуже прогресивною національною українською владою.