Наприкінці вересня відбудеться Генеральна асамблею ООН в Нью-Йорку. На ній можлива зустріч представників країн "нормандської четвірки". Також відкритим залишається питання зустрічі Барака Обами і Володимира Путіна.

Про цілі політиків різних країн для "Знай" говорить політолог Володимир Цибулько.

- У Нью-Йорку можлива зустріч світових лідерів. На ваш погляд, які завдання перед собою ставлять Обама, Меркель, Путін та Порошенко?

- Барак Обама зараз відпрацьовує другий термін президентства, допрацьовує на історію. Тому дуже важливо тримати репутацію. Зустріч з Путіним її не покращить. Меркель теж працює на історію, але завдання складніше – треба зберегти Євросоюз, який зараз піддається жорстким випробуванням. Це її історична місія. Історична місія Петра Порошенка – відновлення територіальної цілісності України. Історичною місією Путіна є відновлення нової форми СРСР. Це різні інтереси, але є й спільні цілі. Наприклад, збереження Євросоюзу і України - співзвучні цілі. Скільки б не говорили про "ріалполітік", та посилювати диктатора – собі дорожче.

Читайте також: Путін бере курс на внутрішню дестабілізацію України - Портніков

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

- З якими картами Кремль може грати в Нью-Йорку?

- Путін робить демонстративні речі. Підтримка Башира Асада означає подальше протиставлення себе світовій демократичній коаліції, бо збереження сирійського диктатора не входить в плани Заходу.

- Навіщо це Москві?

- Тут декілька цілей. Перше: підвищити ставки для торгів з Вашингтоном. Друге: підняти ціну на нафту. Третє: втягнути Іран в конфлікт. Хоча зараз Тегеран опосередковано присутній, але влізти у війну може ґрунтовніше. Іран має перед собою перспективу повернення на світові ринки, тому не дуже зацікавлений у прямих конфліктах. Москві ж конкуренція з боку Ірану не дуже потрібна.

- Навіщо посилюють російську військову присутність в Сирії?

- Думаю, є об'єктивна причина. Людського ресурсу в Асада все менше. Зараз він контролює десь 20% території Сирії. Позиції Асаду слабнуть з кожним тижнем. Тому Путін вирішив до українського питання додати ще й сирійське. Очевидно, щоб поступитись в сирійському і не поступатись в українському.

- Путін може здати Асада?

- Асад потрібний для того, щоб зачепитись на Близькому Сході – регіоні, який відіграє важливу роль у формуванні ціни на нафту. Але думаю, що далі демонстрації російської присутності справа не піде, бо це дуже серйозні витрати й ресурси, яких у Москви стає все менше й менше. Це сезонне загострення, яке Путін готує для формування своєї переговорної позиції на Генасамблеї ООН. Все це прикривається шляхетною ширмою порятунку алавітів в Сирії.

- А що хоче московська влада досягти в Україні?

- Думаю, хочуть затягнути процес урегулювання конфлікту на Донбасі та вивести питання Криму за дужки переговорного процесу. Ми бачимо, що Росія не поспішає виконувати Мінські домовленості, бо не для того ж їх і підписували. Сам Путін говорить вже про те, що мінський процес треба пролонгувати на 2016 рік. Думаю, в Кремлі розраховують, що частина санкцій буде знята в наступному році. Це гра на тримання паузи. Візит Путіна на Генасамблею ООН потрібен Москві для того, аби показати Росії та її еліті, що все нормально, лідер може представляти країну перед зовнішніми гравцями.

- Що може зробити українська сторона?

- Потрібно педалювати тему виведення РФ з постійного членства в Радбезі ООН. Це було б логічно, бо Москва узурпувала позицію, яку займав Варшавський блок. Думаю, що це питання буде поставлено. Росія має пройти закономірний процес сповзання до країни з регіональним статусом.

Читайте також: У Сирії Путін перевіряє реакцію Заходу - Шмулевич

- З Обамою можлива проміжна угода щодо Сирії чи України?

- З Бараком Обамою неможлива. Путін обдурив американську сторону з позбавленням Сирії хімічною зброї. Москва нічого конкретного не зробила. Хімічна зброя застосовувалась два останні роки. Якщо ж Обама заграватиме з Путіним, то вдарить по Демократичній партії.