"Влада намагається знищити добровольчі підрозділи", - говорить Андрій Стемпіцький із Правого Сектору. Про те саме ще на початку квітня говорив командир "Айдару" Ігор Лапін. Часто про це кажуть самі бійці добровольчих батальйонів, які воюють на передовій.

У середині червня батальйон "Торнадо" звинуватили в корупції, кришуванні контрабанди і розформували. В липні бійців Правого Сектору мало не розстріляли у Мукачево, а потім звинуватили у бандитизмі.

Чи справді влада бореться із добровольчими батальйонами, як із самими мотивованими, в інтерв'ю "Знай" розповів відомий волонтер Мирослав Гай.

- Після подій від ВР 31 серпня, почалась дискредитація батальйону "Січ". Недавно Аваков заявив, що замах на нього готував керівник батальйону "Слобожанщина". Всі ці заяви це не дискредитація добровольчих батальйонів в очах суспільства?

- В зоні АТО є багато людей, є батальйони, які пройшли бойові дії. Там люди різні, які до початку війни не були військовими. Багато з них мали поранення або отримували посттравматичні синдроми. Наразі, на скільки мені видно, то влада намагається всі батальйони ввести у законне русло.

Популярні новини зараз
Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Це не завжди легко зробити, бо багато хлопців не довіряють владі і не бажають підпорядковуватися. Але й неможливо, щоб якісь батальйони були окремо від Генштабу, наприклад. Все-таки це армія, має бути залізна дисципліна і повністю скоординовані дії. Якими вони б не були, чи то відвід озброєння чи навпаки атака.

Читайте також: Батальйон "Донбас" тренується до відправки в зону АТО

Зараз йде очищення не тільки серед добровольчих батальйонів. От затримали комбата із 28-ої механізованої бригади, якого спіймали на хабарі. Йде намагання присікти будь-які зловживання і злочини, які дуже часто супроводжують будь-яку війну. Це контрабанда, мародерство, невмотивоване насилля над військовополоненими. Найчастіше стикаємось із цим.

Всі батальйони, які відмовляться піти в ряди Національної гвардії, ЗСУ чи СБУ, будуть сприйматися як організовані злочинні угрупування. Це нормально.

Абсолютно те саме відбувається на російському боці. Так зване ополчення підпорядковують російській армії. Їх познімали із передової лінії, а вивели на їх місце кадрові війська, російських офіцерів. Тобто там зараз теж відбувається процес централізації.

В армії має бути жорстка централізація, підпорядкування єдиному командному центру. Це зараз і відбувається.

Плюс боротьба із злочинністю, яка розповсюджена для будь-якого військового конфлікту. Дуже багато людей зі зброєю, травмовані психологічно, що називається посттравматичним синдромом. Багато з них пройшли агресію і бої.

- Тобто це перебільшення, що влада бореться із добровольчими батальйонами?

- Це не зовсім боротьба, а намагання централізувати і підпорядкувати будь-які збройні угрупування у зоні бойового конфлікту єдиному командному центру.

- Місяць-півтора тому із передової відвели всі добровольчі батальйони. Вони тоді говорили, що це зроблено спеціально, аби не чинився супротив бойовикам з їхнього боку.

- Добровольчі батальйони — це абсолютно героїчні батальйони, які у складний час взяли в руки зброю і пішли захищати країну. Але у добровольчих батальйонів дуже часто буває погано із дисципліною.

Зараз вони проходять масивні тренування зокрема із військами НАТО і Великої Британії. Ті добровольчі батальйони, які були рік тому і ті, які є зараз, це різні батальйони. Зараз у них підвищена дисципліна, вони стають повноцінною нормальною одиницею Збройних Сил України.

До того, як їх відвели, були часті порушення дисципліни, несанкціоновані обстріли. Цього не можна було дозволяти особливо при такій складній зовнішньо-політичній ситуації.

Читайте також: У Києві розпочався суд у справі розстрілу "беркутівців"

Коли ми домовлялись про реструктуризацію кредитів, намагались змусити Росію дотримуватися Мінських угод, просили і просимо дати нам озброєння і намагаємось працювати із військами НАТО. Нам потрібно було показати, що в нас є єдиний командний центр, дисципліна і довести, що дотримуємось Мінських угод.

На той момент добровольчі батальйони були групами, які дуже часто могли виходити за межі війської дисципліни. Наприклад, рвались у бій. Тому їх відвели. І помітьте, їх відвели і зараз поменшало бойових зіткнень. Те саме росіяни зробили з того боку. Але всі зараз готуються, ми очікуємо подальшої ескалації. Тому добровольчі батальйони ще встигнуть повоювати.