Сторінки біографії, які приховує кандидат у мери

Борислава Березу можуть посадити на 6 місяців за підробку документів. Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження (Справа № 757/28532/15-к) проти народного обранця Борислава Берези. Він настільки боявся впасти обличчя у бруд перед колегами-депутатами, що приніс до Апарату Верховної Ради копію "липового" диплому про вищу освіту. Розслідування ведуть слідчі з особливо важливих справ ГПУ.

"За фактами підробки диплому серії ЛТ ВЕ номер 503758 від 30 червня 2000 року про закінчення Київського національного економічного університету з відзнакою та використання завідомо підробленого документу, з внесенням завідомо неправдивих відомостей до автобіографії і особової картки від імені народного депутата України VIII скликання", - йдеться в ухвалі Печерського суду Києва.

Слідчі вже вилучили документи Берези у Парламенті, Центральній виборчій комісії та Інституті післядипломної освіти Київського національного університету ім. Тараса Шевченко.

Вирахували, що Береза не отримував із відзнакою спеціальність "Економіка підприємства" завдяки серії документу.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

"Вбачається, що вказаний документ виготовлений поліграфкомбінатом "Україна" у другому кварталі 1994 року. Тоді до реквізитів бланків дипломів додавалася серія з двох літер. А з наступного року почали друкувати бланки, серія яких складалась із чотирьох літер. До того ж, саме в цій серії виготовлялись звичайні бланки дипломів спеціаліста, а не бланки дипломів з відзнакою. Також, за даними ДНВЗ "КНЕУ ім. В.Гетьмана" Береза не значиться серед випускників закладу, бланк диплому спеціаліста вказаної серії і номеру до навчального закладу не надходив та випускникам не видавався. В період часу з 1998 року випускникам ДНВЗ "КНЕУ ім. В.Гетьмана" видаються дипломи, що виготовляються на основі фотокомп'ютерних технологій (пластикові з персоналізацією)", - пояснили слідчі.

За статтею "Використання підроблених документів" нардепу "світить" шість місяців ув'язнення.

Вміє обійти закон і не платити податків

Купівля "липових" дипломів характерна для не надто освічених але амбіційних і безпринципних людей. Таким "грішив" екс-президент Віктор Янукович, який у молодості замість занять в університеті сидів в інших місцях. Виявилося, що Борислав Береза не на багато від нього відрізнявся. Але йому щастило "не попадатися". У 2005-му він із партнером Ігорем Івановим заснували ТОВ "СЕФЕР ЛТД". Фірма із статутним капіталом у 190 тис. займалася бізнесом у сфері відпочинку та розваг. А вже у 2009-пу податкова Дніпровського району, де була зареєстрована фірма, звернулася до суду. Виявилося, що Борислав Юхимович, який на той час носив прізвище Бляхер-Береза, не платив податки та не приносив бухгалтерські звіти. На судові засідання не з'являвся, а за місцем реєстрації його фірми не виявилося. В суді зачитали відписку, що за вказаною адресою цього підприємства немає взагалі.

Податкова наполягала, аби реєстрацію цієї фірми припинили, і суд пішов на зустріч (постанова № 16/101 от 16.04.2009 р). Проте, під час Революції гідності ці факти щезли з біографії кандидата у мери Києва. Справді, вміння приховувати доходи і не платити податки – не найкраща риса народного обранця.

Боря-бібліотекар

Нинішній борець із олігархами сам нещодавно на них охоче працював. До подій на майдані Борислав Береза займався формуванням приватних бібліотек. У січні 2013 року він розповідав тонкощі цієї професії в інтерв'ю Forbes.ua. Казав, що його клієнтами були відомі політики і бізнесмени. Хизувався найдорожчим замовленням – прижиттєвим виданням російського класика із факсиміле і підписом автора, за яке йому заплатили $43 тис. Розказав, що зазвичай в української еліти цікавість до книг виникає лише після того, як вони вже зібрали колекцію дорогих автомобілів, заміських будиночків. Бібліотеки ними сприймаються як ще один предмет, що підкреслює їх статусність.

"Ця схема діє завжди. Як тільки проходить чергова глобальна зміна серед правлячої еліти, я чітко розумію, що варто чекати нових клієнтів", – сказав Борислав Береза.

Згодом, після подій на Майдані, Борислав Бляхер-Береза визвався охороняти маєток екс-генпрокурора Віктора Пшонки. Кажуть, недарма, адже він краще за інших міг з'ясувати вартість кожного предмету. Нині ніхто не знає, яку частину експонатів із будинку екс-прокурора вдалося зберегти після такої "охорони". В його оточенні подейкують, що саме Береза й приклав руку до розграбування маєтку – позолочений посуд згодом перепродували на чорному ринку. У соціальних мережах з цього факту потішаються – чи не пан Пшонка підневільно спонсорує кампанію амбітного кандидата?

Зрікся батька із "незручним" прізвищем

Враховуючи усі вищенаведені факти не дивно, що кандидат у мери Києва Борислав Береза приховує свою біографію. У партії "Рішучі громадяни", від якої він балотується, зізналися, що біографії кандидата не мають. Порадили шукати її у "Вікіпедії".

Там вказано, що Береза народився 13 червня 1974 року у Києві. Має вищу освіту, за національністю єврей. 2 роки жив в Ізраїлі. Торгував книгами, створив невеличку літературну агенцію та проводив власні шоу на радіо і телебаченні.

На запитання де минулого року працював їхній кандидат, "Рішучі громадяни" узяли контактний номер та пообіцяли зв'язатися.

На сайті Верховної Ради біографічні дані також відсутні. Але є дві декларації про його доходи – за 2013 та за 2014 роки. 2013 року Борислав заробив 30 тисяч гривень – вказав цю суму, як заробітну платню. А минулого року заробив понад 116 тисяч гривень. З них зарплатня склала трохи більше, як 6 тисяч гривень. А 110 тисяч вказано, як інші види доходів. Борислав має дружину Наталю – домогосподарку та двох синів. Його родина володіє трьома земельними ділянками, будинком площею 91 квадратний метр та двома квартирами – 42 та 87 м. кв. Ще однією квартирою володіють члени сім'ї. Має два автомобілі - Acura MDX 2005 р.в. та Hyundai Getz, 2007 р.в.

Батько - Юхим Абрамович Бляхер, мати – Емілія Григорівна Береза. Не кращим боком Борислава характеризує те, що він зрікся батька через "незручне" прізвище, хоча ще до недавніх пір у документах було подвійне Бляхер-Береза. Добре орієнтуючись, що національність погано впливатиме на майбутні вибори, Бляхер-Береза намагався приховати своє походження. Проте, так і не зміг. Поза очі його називають "професійним євреєм".

"Борислав заробляє буквально на всьому. І своєї вигоди ніколи не упустить. Зате, коли битимуть в обличчя – стоятиме осторонь. Так було, коли він закривав у Києві наливайки. Хлопці стусанів отримували від бариг, а Береза у бійку не ліз. Зате тепер піариться на цьому", - розповів на умовах анонімності колишній член "Правого сектору".

Піар на крові

Офіційна біографія Борислава Берези розпочинається з Майдану, з "Правого сектору" - саме так вказано в його агітаційних матеріалах. Речник "Правого сектору" Артем Скоропадський це заперечує.

"В агітаційних матеріалах Борислава Берези сказано, що він був прес-секретарем "Правого сектора" під час революції. Насправді, під час подій на Майдані у нас не було прес-секретаря, Берези також з нами не було. Коли згорів Дім профспілок, потім втік Янукович, почалися кримські події – ми переїхали у готель "Дніпро" - там тимчасово був штаб, тоді з'явилися наймані працівники і аж тоді з'явився Борислав Береза, котрий став начальником інформаційного центру. Ми надали йому право говорити від імені "Правого сектору". До того єдиним спікером під час подій на Майдані був я, також мали право від імені організації говорити Тарасенко та Ярош. Береза з'явився після того, як поламали старий режим. Рекламувати себе на тій страшній пам'яті подій на Майдані – це ганьба" - розказав Скоропадський.

"Я від "ПС" пішов, і від "Укропа" пішов…"

Втім Бориславу до цих заяв байдуже – він "осідлав" тему Майдану та Революції і покидати її не збирається.

Пройшовши від "Правого сектору" до Верховної Ради, Борислав одразу склав з себе повноваження керівника їхнього інформаційного центру. Заявив, що занадто завантажений політичною та законотворчою діяльністю. У кулуарах Верховної ради говорили, що як політична сила "ПС" перестав влаштовувати амбітного Березу. Не дивлячись на завантаженість, він формує в Раді групу "УРОП", проте на пропозицію Геннадія Корбана очолити партію не погоджується. Геннадій Корбан в інтерв'ю виданню "Слово і діло" розповідає, що фінансував передвиборну кампанію Борислава, але з "УКРОПом" Береза не домовився через те, що хотів бути лідером партії та фракції. Після цього Береза вирішив балотуватися самотужки та створив свою політичну силу – "Партію рішучих громадян".

Політичний перебіжчик вирішив, що ліпше задовольнити власні амбіції самотужки на чужі кошти. Громадяни, під керівництвом Берези, виявилися настільки рішучими, що політичну кампанію розпочали ще у липні, задовго до її офіційного старту – на гроші Геннадія Корбана та Ігоря Коломойського.

Так політичний шахрай та дрібний піарник плекає надію очолити головне місто України. Нам же із вами вирішувати, чи допустимо ми керувати нашим містом людину, яка, не моргнувши, підробляє документи, не платить податки, обслуговує олігархів і навіть готовий зректися рідного батька заради політичної кар'єри.